Skribent: Stig Nordlund
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/2/2007
Uppdaterad: 3/7/2007

Råd för barnfamiljer som vill undvika tjocka barn

Så mycket som var sjätte fyråring väger idag för mycket. Och det som oroar är inte bara att problemet visar sig så tidigt i människors liv utan också att ökningen går så snabbt, det säger Gisela Nyberg vid Karolinska institutet. Hon har nyligen avslutat en doktorsavhandling om sambandet mellan fysisk aktivitet och fetma.
 
Råd för barnfamiljer som vill undvika tjocka barn
- Måttskalan som används i de här sammanhangen visar att övervikten år 1989 var 8 procent och år 2003 24 procent. Nu finns det visserligen studier som gjorts på senare tid och som visar att minskningen avtagit. Men vi vet ännu inte om det är ett trendbrott, säger Gisela Nyberg.
 
Värst i de rika länderna
Varför, kan man då fråga sig, har den västerländska civilisationen, för det är i huvudsak ett fenomen som rör de rika länderna, hamnat i den här situationen. Om vi kan ta oss till månen och tillbaka borde vi väl ganska enkelt kunna lära oss och våra barn hur vi ska göra för att må bra och inte lägga på onödiga kilon.
 
- Jovisst, säger Gisela. Men kanske tar vi oss inte den tid som behövs. Det rör sig inte om några konstigheter. Alla fakta finns. Eftersom det rör sig om grundläggande saker som berör oss livet ut borde också föräldrar och skola ägna lite mera tid åt just de här frågorna.
 
Sunt förnuft kan göra underverk
Egentligen är det inte särskilt krångligt att lära sina barn de grundläggande regler som är viktiga för att skapa balans och harmoni mellan kost och rörelse, menar Gisela.
 
- Får barnen de goda vanorna med sig redan från det att de är riktigt små behöver det inte bli några svårigheter hålla dem livet ut.
 
Gisela menar att det finns enkla råd som alla föräldrar borde kunna lära sina barn att följa utan några större besvär:
 
 • Eftersom fetma grundläggs i tre till sjuårsåldern är det också under den perioden man ska börja tänka på vad barnet äter och hur mycket det rör på sig.
   
 • Under den här perioden är det också viktigt att det blir självklart för barnet att man ska kunna gå när man ska någonstans. Barnvagnen, bilen eller bussen, behöver inte alltid vara det självklara transportmedlet.
   
 • Gör någonting aktivt varje helg, som att spela fotboll, gå i skogen eller åka skidor nu när det är vinter.
   
 • Ät regelbundna måltider. Se till att barnet äter tre gånger om dagen och på bestämda tider.
   
 • Minska sockerkonsumtionen. Gör tre-fyra dagar i veckan helt sockerfria - inga bullar, oboy, godis, saft, läsk eller ens lightläsk. Barnet behöver vänja sig vid andra smaker - och upptäcka att frukt är ett bra alternativ som smakar sött.
   
 • Begränsa skärmtiden. En bra tumregel är att barnen ska vara ute under lika lång tid som de sitter framför dataskärmen eller TV:n.
   
 • Om barnets föräldrar har separata hushåll - kom överens om samma regler när det gäller kosten.
   
 • Påverka: Se till att det inte finns läskautomater i skolan eller godis och läsk i skolfiket. Kämpa för gymnastiksalar till alla och mer gympa på schemat.
   
 • Är du lärare: Ta med barnen ut i naturen och håll lektionerna där när det är möjligt.
   
 • Var en god förebild också när det gäller kost och motion. Barn gör som vuxna gör.
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  11/8/2012 11:54:36 AM - Frida
  Inte alltid så lätt
  Det är så lätt i teorin att säga hur man ska och borde göra för att barnen inte ska öka i vikt (för barn ska sällan gå ner i vikt, bara ökningen saktar ner) men i verkligheten gäller det att vara ytterst försiktig med vad man säger till barnet och hur man gör. Barnet måste få vara barn och ha en bra sjävkänsla! Säg aldrig att barnet är tjockt så att barnet kan höra! Det vet nog barnet ändå genom andra barn och genom rådande
   
  3/3/2007 1:51:22 PM - Simona
  barn
  Ni föräldrar som vill "bota" era barn i mot fettma borde ta i från dom allt godis , inte köpa hem nått , se till så att deras kmpisar vet så att dom inte stannar till vid en affär, ni kan även ta med barnen på roliga aktiviteter t.ex. åka skidor,spela fotboll o.sv.
   
  Kommentera denna artikel