Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/7/2007

Atkinsdieten ger bäst viktminskning för tjocka kvinnor

En ny studie genomförd vid Stanford University i Kalifornien har jämfört fyra dieter för att se vilken som gav bäst resultat. Man jämförde dieterna Atkins, Zone, Learn och Ornish. Studien pågick under ett år och omfattade feta medelålders kvinnor. En tidigare studie som omfattade både män och kvinnor gav dock inte samma resultat.
 
Den nya studien som publicerats i JAMA nr 9-07 omfattade totalt 311 kvinnor som slumpmässigt delades in i fyra grupper för att därefter följa respektive diet. Till sin hjälp fick dom en handbok där dieten beskrevs samt rådgivning hos dietist.
 
Efter ett år kunde man konstatera att gruppen som följt Atkinsmetoden gått ner mest i vikt, 4,7 kg i genomsnitt. För övriga dieter rapporteras följande genomsnittsminskning: Learndieten 2,6 kg, Ornish 2,2 kg och Zonedieten 1,6 kg.
 
Vad skiljer metoderna?
Learndieten baseras på amerikanska nationella riktlinjer. Kolhydratintaget är högt, 55-60%, fett 30-35% och resten protein.
 
Ornishdieten är strikt fettsnål, max 10 energiprocent får komma från fett.
 
Zonedieten är en GI-variant med ganska jämn fördelning mellan näringen: protein 30%, fett 30% och kolhydrater 40%.
 
Atkinsdieten är den mest kolhydratsnåla dieten. Dieten är uppdelad i olika faser. I första fasen begränsar man sitt kolhydratintag till 20 gram för att därefter öka till 50 gram så länge viktminskningen pågår.
 
Tidigare studier om Atkins
För två år sedan publicerades en annan studie där man jämförde Atkinsdieten med Ornish, Zone och Viktväktarna (JAMA nr 1-05).
 
Under ett år följdes 160 feta personer i åldern 22-72. Dom första två månaderna följde man sin diet strikt och därefter kunde man anpassa dieten mer personligt.
 
I denna studie gav Ornishmetoden bäst viktminskning: 3,3 kg i genomsnitt. Övriga dietmetoder gav följande viktminskning i snitt: Zone 3,2 kg, Viktväktarna 3,0 kg och Atkins 2,1 kg.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/9/2010 11:51:53 AM - HälsoMaja
Vem vill veta?
jag tror att problemet är att vi inte vill veta vad som är bra för oss. Alla vet att pommes frites, godis och läsk är dåligt för oss, men ändå är det det som säljer bäst. Vem vill ha grönsaker?
 
1/10/2009 3:52:56 PM - momaza
LCHF-kost
Jag har bantat i snart 40 år, efter alla goda råd från doktorer dietister, så har jag lagt om all kost till LCHF och aldrig mått så bra, kg minskar om än så sakta. Läste idag att denna kost kan vara farlig. För hjärta och blodådror???? Finns det ingen som vet något säkert?Personligen tror jag att en blandning av GI och LCHF-kost är bäst, men känner för närvarande att jag inte vill äta kolhydrater i form av frukt och bröd.
 
9/24/2007 8:16:50 PM - Flitiga Lisa
Om mättat fett
Visst har vi ätit mättat fett länge men inte i de mängder och i den typ av mat som vi gör idag.
Det viktigaste för hälsan är att ta bort transfetterna ur sin kost och sedan blanda sitt fettintag mellan mättat, fleromättat och enkelomättat.
 
9/24/2007 6:28:00 PM - suzuki
low carb för hälsan
Om du tycker din hälsa är viktigast, dra då ner ordentligt på kolhydraterna och ersätt det med mättat fett. Kan ju knappast vara fel att äta som vi har i miljoner år.
 
7/25/2007 5:06:14 PM - carolinewestberg
atkins=miljöbov
det är inte bra för miljön att äta för mycket kött, det tar resurser. ät mer grönt i stället!
 
Kommentera denna artikel