Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/27/2007
Uppdaterad: 10/10/2012

Juice och läsk fräter sönder våra tänder

Sedan 80-talet har läskkonsumtionen i Sverige ökat med 50 liter per person. Tandvården ser nu konsekvenserna av att vi dricker alltmer läsk, sportdrycker, juice och vin. Dryckerna har en hög surhetsgrad som utsätter tänderna för påfrestningar, som är betydligt värre för tänderna än hål.
 
I England visar en ny studie att 34% av de engelska barnen mellan 4-17 år dricker 2-3 glas juice eller läsk per dag under vintern. På sommaren kan det bli så mycket som 8-9 glas per dag. Även i Sverige har konsumtionen av läsk ökat - vi dricker i snitt 80 liter läsk per person.
 
I takt med att vi vill äta och dricka hälsosammare så ger många föräldrar sina barn juice istället för läsk. Men för tänderna blir resultatet detsamma som att dricka läsk. Risken för frätskador ökar avsevärt, framför allt hos barn och ungdomar som inte har hunnit utveckla emaljen färdigt.
 
– Det är en klar skillnad mot för ett par år sedan, säger Henrik Raber, tandläkare på Folktandvården. Det värsta med frätskadorna är att syran luckrar upp emaljen och gör tänderna sköra.
 
Tandborstning hjälper inte
En frätskada som uppstått kan aldrig gå tillbaka utan tandvävnaden som försvunnit är borta för alltid. Att vara noggrannare med tandborstningen hjälper inte heller. Det enda som hjälper är att förändra sina mat- och dryckesvanor.
 
Det som händer vid intag av till exempel läsk är att syran i dryckerna fräter på tänderna och medför att tandytan försvinner lager för lager. I värsta fall försvinner hela tanden. Slitningsprocessen på barn och ungdomar är snabbare då deras emalj inte är lika hård som hos vuxna.
 
Men det är inte bara läsk som kan skapa problem. Även juice, sportdrycker, lightläsk och vin sänker PH-värdet i munnen och kan ge upphov till frätskador.
 
– För att undvika frätskador bör man dricka vanligt vatten om man är törstig, men om man dricker läsk eller juice bör man vänta minst en halvtimme med att borsta tänderna eftersom emaljen annars slipas bort, säger Henrik Raber.
 
Så undviker du frätskador
Under 2004 kom rapporter som visade att uppemot 40% av barn och ungdomar drabbats av frätskador. Tyvärr finns inga indikationer på att läget skulle förbättrats sedan dess.
 
Här följer några råd för hur du kan undvika frätskador på dina eller dina barns tänder.
 
 • Ge aldrig söta drycker till småbarn i nappflaska - ge vatten.
 • Undvik småätande - låt tänderna vila mellan måltiderna.
 • Mjölk och ost är salivstimulerande och bildar en skyddande hinna på tänderna.
 • Fett i maten skyddar tänderna.
 • Istället för att bara ge en frukt till mellanmål kan man komplettera med nötter, ostkuber eller 1 glas mjölk för att skydda tänderna.
 • Skölj tänderna med vatten efter intag av sura livsmedel och drycker.
 • Borsta aldrig tänderna direkt efter intag av juice, läsk, godis etc vänta minst 30 minuter.
 • Sitt inte och småsippa på läsk, juice etc under lång tid. Drick snabbt, skölj med vatten och låt tänderna sedan vila.
 • Om du vill dricka sura drycker så gör det med sugrör för att minska kontakten med tandemaljen.
 • Torkad frukt är inte bättre än godis för tänderna.
 • Om du har svårt att dricka vatten så börja med att späda ut juicen, läsken etc med vatten.
 •  
  Fakta:
  Sura livsmedel och drycker
 • Läsk
 • Lightdrycker
 • Fruktjuice
 • Fruktdrinkar
 • Vin
 • Cider
 • Vissa örttéer
 • Frukt (inte bananer)
 • Isglass
 • Sportdrycker
 • Surt godis
 • Ketchup
 • Vinäger
 • Pickles
 • Isté
 • Semper fruktdrycker från 4 månader
 • Mineralvatten med kolsyra
 • Mineralvatten med fruktjuice
   
  Tandemaljen börjar lösas upp vid PH-värde 5,5 eller lägre.
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  5/18/2014 10:59:50 AM - Linda
  Juice är som läsk
  Juice ska inte överkonsumeras. Det är mycket socker och ger samma hälsoproblem som socker. Ett glas juice om dagen räcker. Bäst är att äta frukten istället för att juica som blivit så poppis
   
  12/11/2010 7:44:52 PM - frukt
  Färsk frukt överlägsen föda
  Vill man vara nyttig mot både tänder och alla andra hälsoaspekter så ska man helt enkelt bara äta frukt, inte juicer som nästan alltid pastoriseras (hettar upp och dödar naturliga näringsämnen och tillför artificiella som är onyttiga) och som nästan alltid tillförs konserverings medel osv och ibland onaturliga sötningsmedel och processat socker.
   
  Jag har ätit enbart frukt (och kranvatten) i ca åtta månader nu och mådde bra redan innan men fick se ett tjugotal förbättrngar i hälsan som jag inte trodde var möjliga eftersom jag trodde att det var "naturligt åldrande" (stela leder blev bra, håravfall minskade, hyn förbättrades, gick ned 15 kg och fick synliga magrutor som jag aldrig haft någonsin (utan träning och äter ändå enormt mycket frukt, ca 35-50 frukter om dagen), blev ännu lugnare som person, blev gladare, ännu bättre potens men ändå mer hanterbar sexdrive, tidigare ofta uppblåst mage, nu aldrig någonsin på det sättet, men nåt kilo besprutade vindruvor kan sätta fart på den lite grann. osv osv.
   
  Och då är det inte ens ekologisk frukt jag ätit (fast ofta kravbananer) och det är storstadsvatten med medicinrester jag druckit. Och jag väljer bara de sötaste godaste frukterna som huvudsakligen bananer (25-30 om dagen) och resten blir mycket sharonfrukt, meloner, söta mangosorter, gul kiwi och ibland citrusfrukter och vanlig kiwi, men de är ofta mer syrliga så det äter jag bara när jag verkligen är sugen på det (och då i stora mängder) men annars äter jag sötare saker som nog är skonsammare mot tänderna.
   
  Tre månader innan jag blev frukterian slutade jag med tandkräm pga att flour är ett giftigt massbedrägeri av köpta forskare och pga slipmedel och andra kemikalier i tandkräm som förstör tänderna (har erkänts många gånger). Jag har provat tandkräm en gång sedan dess och det smakade riktigt illa och kemiskt när man lärt si vid naturlig däggdjursförda/växtätarföda.
   
  Varken jag eller mina kompisar som ätit samma saker i flera år har fått tandförsämringar utan vi har stabil tandhälsa. Jag var nyligen hos tandläkaren på kontroll.
   
  Det folk inte förstår och inte heller jag innan är att kryddor, kemiska medel, tandkräm och processat onaturligt socker och syror osv osv är det som förstör tänderna. Inte naturligt okoncentrerat fruktsocker om det inte blandas med annat.
   
  Dessutom behöver man inte hålla reda på nåt annat än att skippa avocado (fettet krockar med sockret i resten av frukten enkelt förklarat) och att äta den frukt man är sugen på och äta tills man är mätt. Aldrig laga mat, aldrig ränna runt hela butiker, behöver nästan inga köksgeråd (sked, kniv och vattenglas räcker).
   
  det bästa jag gjort matmässigt i livet.
   
  sök på "raw food douglas graham" på tuben för lite förklaringar om ni vill veta mer.
   
  9/18/2010 12:30:02 PM - Will
  Ihelv..
  Då askorbinsyra Inte är farligt för tänderna, alls. Det är myt och man skall alltid välja en frukt över allt annat då det innehåller vitaminer vilka man behöver för att Överleva. Grumlig och dåligt inlägg. Shame on you.
   
  3/22/2009 6:18:27 PM - Robert
  Synpunkter
  Tycker artikel är rörigt skriven och utan källhänvisningar. Det mest frätande är fosforsyra i Coca-Cola och Pepsi, inte kolsyra. Att avråda människor från att äta frukt och dricka juicer låter märkligt, frukt och fruktjuicer har så stora hälsofördelar att ingen bör avstå det pga eventuella frätskador på tänderna. Socker är största boven i dramat och utesluter man raffinerat socker ur sin kost har man gjort sin hälsa och sina tänder den största tjänsten man kan. Frukt bör ätas separat från annan mat, eftersom det bryts ned på ett helt annat sätt än alla andra typer av mat. Därför är det bättre att vänta 20 min efter en måltid med att äta en frukt om man brukar göra det.
   
  2/17/2009 12:25:55 AM - Camilla Wittenby
  Frätskador
  Som svar på din fråga Erik om att äta äppel så är det fördelaktigare om du äter ett äppel efter du ärtir mat. Borsta inte dina tänder direkt efter du ätit något sed lågt pH- värde eftersom emaljen är mjuk och luckras lätt upp. Äter du ett äppel skölr endast munenn med vanligt kramnatten, men borsta inte tänderna.
   
  Likaså vad det gäller kolsytat vatten som är smaksatt. Det är mycket bättre att dricka neutralt för det är inte mycket som kolsyran fräter.
   
  1/28/2009 12:45:11 PM - erik johansson
  äpple
  äter äpple varje kväll, kan även detta vara skadligt för tänderna?
   
  11/15/2007 9:40:32 AM - Jenny
  bubbelvatten
  Då undrar jag, är det kolsyran i sig eller mineralerna som är skadligt för tänderna? Jag tänker på det bubbelvatten man kan göra hemma själv med soda-streamer och liknande också är skadligt för tänderna?
   
  9/14/2007 2:47:25 AM - Redaktionen
  Mineralvatten
  Ja, kolsyrat mineralvatten ligger runt 5.2 i PH.
   
  9/11/2007 11:30:51 AM - Gunilla Lindvall
  Mineralvatten
  Vidarutveckla mineralvatten med kolsyra,trodde detta var ganska neutralt Är det för högt PH väde!
   
  Kommentera denna artikel