Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/7/2008

Protein som stimulerar fettbildning upptäckt

Forskare vid Karolinska Institutet har upptäckt ett protein som spelar en nyckelroll i kroppens nybildning av fett. Proteinet kan potentiellt användas till att behandla både fetma och sjuklig avmagring.
 
Upptäckterna kring proteinet, som kallas TRAP och utsöndras av immunceller i fettvävnad, ger ny förståelse av den kroniska inflammation i fettvävnaden som kännetecknar fetma.
 
Forskarna har både i cellkulturer och i möss visat att TRAP stimulerar nybildning av fettceller, och därigenom kan driva på utvecklingen av fetma. Resultaten visar också att patienter med fetma har förhöjda nivåer av TRAP.
 
Vid så kallad elakartad fetma är fettcellerna förstorade och har försämrad känslighet för insulin, vilket kan leda till högt blodsocker och typ 2 diabetes. Forskarna kunde dock visa att TRAP i möss ger upphov till mer godartade fettceller, med normal storlek och metabolism.
 
– Det här proteinet är potentiellt användbart som behandling vid tillstånd med sjuklig avmagring, exempelvis vid vissa cancersjukdomar. Upptäckten kan också leda till nya sätt att behandla fetma som bygger på att man hämmar effekten av proteinet, säger Göran Andersson, som tillsammans med professor Peter Arner har lett studien.
 
 
Ytterligare information »
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel