Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/7/2008

Så hjälper du ditt barn att ta hand om sina tänder

Folktandvården ger sina bästa tips för hur du hjälper ditt barn att få bra tänder.
 
Så hjälper du ditt barn att ta hand om sina tänder
1. Borsta morgon och kväll
Se till att ditt barn borstar tänderna efter frukost och innan läggdags. Barn upp till tio år kan behöva hjälp med tandborstningen. Låt ditt barn börja borsta själv och hjälp till på slutet. Det är viktigt att borsta alla tänderna.
 
2. Använd tandkräm med fluor
Fluor stärker tänderna och skyddar mot karies. Ett bra tandkrämsmått är storleken på barnets lillfingernagel.
 
3. Håll koll på nya tänder
Nya tänder är extra känsliga för karies. Kindtänderna längst bak i munnen kan vara gropiga och svåra att hålla rena. Hjälp ditt barn att borsta dem noga. Vid 11-13 års ålder kommer de sista kindtänderna längst bak i munnen.
 
4. Låt tänderna vila mellan målen
Småätande är en av de vanligaste orsakerna till karies. Mellan målen behöver tänderna ett par timmars paus från mat och dryck så att saliven hinner göra sitt jobb och neutralisera de syror som bildas i munnen. Se också till att barnet inte äter eller dricker något annat än vatten efter tandborstningen på kvällen.
 
5. Vatten är bäst
Vatten är bäst för tänderna, både som törstsläckare och som tröst. Låt därför inte barnen dricka juice, läsk och andra söta drycker mellan målen.
 
6. Fredagsmys eller lördagsgodis
Lördagsgodis som slukas i ett nafs gör ingen skada i munnen. Köp hellre en tidning eller liten leksak än en tablettask om du har svårt att stå emot tjatet i affären.
 
7. Regelbundna kontroller
Se till att barnet går till tandläkaren regelbundet. Folktandvården skickar kallelse till kostnadsfria undersökningar fram till nitton års ålder
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2/17/2009 12:31:54 AM - Camilla Wittenby
Barns tänder
Jag tycker att vi bör hjälpa våra barn att borsta sina tänder upp till dom är mellan 11-12 år. I alla fall kvällstid, det är då det är som viktigast att det blir rent. Det är även bra att introducera tandtråd, eller något annat som passae mellan tänderna eftersom då har dom vanan inne och en god vana fortsätter man förmodligen med resten av livet. Det blir inte rent i munnen enbart av att bi borstar tänderna det sitter lika mycket bakterier mellan som på tanden.
 
Tänk på till barn att alltid ge vatten mellan måltiderna och vid törst.
 
Lägg en god grund åt dina barns tänder ge lördagsgodis en gång i veckan. Du gör dina barn en supertjänst som dom kommer att ha nyttan av hela livet.
 
Kommentera denna artikel