Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/27/2008

Stäng av musiken och lär dig mer

Att plugga till musik ger sämre resultat än att plugga under tystnad. Det visar ett forskningsprojekt vid Lunds universitet.
 
Stäng av musiken och lär dig mer
Universitetets Ljudmiljöcentrum har undersökt hur läsning och läsförståelse påverkas av ljudmiljöer. Under vetenskapligt kontrollerade former har ett antal personer studerats när de läst texter till bakgrund av ett antal olika ljud.
 
Bland alternativen fanns såväl självvald musik som musik de inte gillade, likaväl som cafésorl respektive tystnad. Genom att studera ögonens rörelsemönster via avancerad ögonrörelsemätning har man kunnat se hur hjärnan processar information i de olika ljudsammanhangen.
 
Att tystnad ger de bästa resultaten i fråga om läsförståelse står utom allt tvivel. Det spelar ingen roll om man lyssnar på musik man gillar eller inte.
Tystnaden ger bäst resultat konstaterar forskargruppen.
 
Genom att iaktta förändringar i pupillstorleken kunde man se hur hjärnans arbetsbörda minskade vid tystnad. Vidare visade projektet att introverta personlighetstyper stördes mer än extroverta. I ögonrörelserna kunde ses att de hade svårare att processa informationen och att avkoda det de läste.
 
Källa: Lunds universitet
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
3/9/2009 9:54:06 AM - Kajsa
Baha! Nej nej
Det spelar ingen roll ifall någon konstaterar att det faktiskt ÄR SÅ att man lär sig bättre utan musik osv. Jag anser att det är olika från person till person, och jag kan koncentrera mig bättre med musik, jag presterar mer och kommer ihåg bättre. Så jag håller med Amanda, bullshit!
 
1/25/2009 2:07:59 PM - Amanda
Inte sant
Jag har mage nog att säga att det är fel.
 
Jag har testat det här många gånger, och jag pluggar bättre med musik.
 
När jag pluggar under tystnad, så blir jag tankspridd och läser texten, men tänker på något annat.
Då blir det bara tomma ord.
 
Men när jag sätter på hörlurarna blir jag sporrad till att arbeta.
Det har lett till ett antal VG resultat.
 
Det här kan inte stämma.
 
Bullshit, säger jag.
 
/Amanda Nylander. 14 år.
 
Kommentera denna artikel