Skribent: Kicki Blom
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/1/2004

Det är genernas fel

Är du mer godissugen än vanligt så här års? Då är du alldeles normal.
– För längesen var förmågan att lagra energi en evolutionär fördel, och kroppens funktioner har absolut inte hunnit anpassa sig till att ha tillgång till mat hela tiden, säger Anna Cederberg som forskar om gener och fett vid universitetet i Göteborg.
 
Det är genernas fel
För 15 000 år sedan hade oddsen för överlevnad varit större om du satte i dig mer fett och socker när den kalla och matfattiga vintern stod för dörren. Kroppen strävar alltid efter att bygga upp ett lager av extra näring som den kan behöva vid svårare tider. Men det var då.
 
Nu för tiden har de flesta i västvärlden mat varje dag under hela året och behöver inte lagra, men säg det till generna! Lydiga som vi är följer vi kroppens signaler och ger den ”fett, fett, fett” när den säger ”fett, fett, fett”. Egentligen är det ett genialiskt drag av kroppen, men den egenskap som en gång räddade våra liv är idag en bidragande orsak till motsatsen. Lagrandet av fett leder till alla dom fetmarelaterade sjukdomar som blivit en epidemi av modern tid.
 
Valken är banken
Våra kroppar förväntar sig återkommande perioder av svält och frosseri. Magsäcken är till exempel väldigt töjbar just för att tillfälligt kunna ta emot massor av mat, för att däremellan gå tom. När det är goda tider sätter kroppen in överflödet på ”banken”, till exempel i form av fett kring buken. På stenåldern kunde vi på så sätt klara långa perioder av ofrivillig fasta och näringsbrist.
 
När magsäcken är tom och hungern sätter in är det dessutom många som känner sig rastlösa. Det kan vara ännu en biologisk rest från stenåldern. När vi är utan mat i magen ska vi ge oss ut på jakt efter föda! Kanske är det så att skolbarn som har myror i baken visar exempel på just den driften. Magen är tom och de letar omedvetet efter mat.
 
Insulinet är budbäraren
Men vad är det egentligen som händer när vi äter? Jo, när kroppen får mat börjar hormonet insulin se till att muskler och fettvävnad får den näring de behöver. När musklerna och vävnaderna är ”mätta” signalerar insulinet detta och vi känner mättnad.
 
– Det är när man blir resistent mot insulin som det blir problem. Det är det som är förstadiet till diabetes typ II, åldersdiabetes, säger Anna Cederberg.
När cellerna slutar att ”höra” vad insulinet säger vet den inte vad den behöver. Men vi vet långt ifrån allt om hur insulinet fungerar. En del forskare menar till och med att samma funktioner som ger okänslighet mot insulin, en gång utvecklats som skydd och var till nytta för individens överlevnad. När tillgången på mat var dålig och oregelbunden var det bra om insulinavkänningen inte var så känslig.
Det Magiska Pillret
Många är vi som går och hoppas på den enkla vägen till att kunna äta det vi vill utan att gå upp. Men:
– Tyvärr, tyvärr, än finns det inga mirakelpiller mot fetma. Sånt här tar tid, skrattar Anna Cederberg.
 
Men hon och hennes forskarteam har ändå kommit en bra bit på väg mot ökad förståelse för genetiken bakom övervikt. De har hittat en gen som motverkar fetma och som ökar känslighet för insulin. Denna har de, efter att ha effektiviserat dess funktion, satt in i möss för att se hur dom reagerade.
 
Det visade sig att de manipulerade mössen fick en uppskruvad ämnesomsättning med minskad viktuppgång och större muskelmassa som följd. Istället för att energin lagrades i form av fett, användes den som bränsle till värme. Och det finns en stor chans att genen skulle kunna fungera på samma sätt hos människan.
 
Vinn matchen
Tills det att en enklare lösning ser dagens ljus så får vi lära oss att förstå vår kära kropp. Från att ha haft en aktiv, fysiskt arbetande tillvaro har den fått ett mera stillsamt levnadssätt. Det i kombination med lagrandet av fett ger oss inte bara bilringar och breda rumpor. Så kallade välfärdssjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar blir allt vanligare. Men egentligen är det enkelt avhjälpt. Nästa gång en chokladkaka slinker ner, känn dig inte misslyckad!
 
Din genetiska motståndare är ingen du brottar ner i första taget. Ge istället din kropp vad den behöver som motvikt: en rask promenad, trädgårdsarbete eller ett träningspass. Då har du kvitterat i den ständiga matchen mot stenåldersgenerna.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel