Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/16/2008
Uppdaterad: 6/11/2008

Tarmsjukdomar kan orsakas av kroppens immunförsvar

Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan orsakas av att kroppen utvecklar antikroppar mot proteiner i de slemproducerande bägarcellerna i tarmen. Därmed skulle de räknas till de så kallade autoimmuna sjukdomarna.
 
Tarmsjukdomar kan orsakas av kroppens immunförsvar
Patienter med de inflammatoriska tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom har en kronisk eller återkommande inflammation i tarmen. Det visar Brita Ardesjö i sin avhandling som fokuserat på att söka de bakomliggande orsakerna till dessa sjukdomar.
 
Hon fann att 84 procent av de undersökta patienterna med inflammatorisk tarmsjukdom hade antikroppar mot de slemproducerande bägarcellerna i tarmen.
 
- Vi såg också att dessa bägarceller saknas i inflammerad tarm från patienter med ulcerös kolit, vilket skulle kunna tala för att kroppens immunförsvar förstört dessa celler, säger Brita Ardesjö.
 
Bägarcellernas slem skyddar tarmen från bland annat infekterande bakterier. Om dessa celler förstörs kommer skyddet mot bakterier att minska i denna del av tarmen och orsaka inflammation.
 
Den rådande uppfattningen om inflammatoriska tarmsjukdomar idag är att en samverkan mellan genetiska anlag, miljöfaktorer, den bakteriella floran i tarmen och immunförsvaret leder till utveckling av sjukdomen.
 
Det finns dock vissa aspekter av dessa sjukdomar som inte kan förklaras av denna modell, nämligen förekomsten av symptom från andra vävnader än tarmen t ex hud, leder, ögon, gallgång och lunga.
 
En möjlig förklaring till detta skulle kunna vara att kroppens immunsystem reagerar mot ett kroppseget protein som finns både i tarmen och i de vävnader där man har symtom. En celltyp där man skulle kunna identifiera ett sådant protein är de bägarceller som finns i magtarmkanalen så väl som i ögon, gallgång och lunga.
 
- Våra resultat tyder på att antikroppar mot bägarceller skulle kunna förklara uppkomsten av inflammatoriska tarmsjukdomar, säger Brita Ardesjö.
 
Källa: Uppsala universitet
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/9/2011 12:29:20 AM - itFFXZpkxE
gMEuPqjkX
Glad I've finally found smoteihng I agree with!
 
5/17/2008 7:54:41 AM - Hans Kürzl
Orsakssambandet saknas
Intressant vinkling med bägarcellernas destruktion. Reflektionen ger emellertid inte svar på uppkomsten av dessa autoimmuna reaktioner. Beakta gärna vaccinationers och antibiotikans påverkan på dessa händelser som möjliga faktorer för tarmsjukdomarnas uppkomst.
 
Kommentera denna artikel