Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/11/2008

Barn blir mindre närsynta av dagsljus

Ju mer barn vistas utomhus desto mindre närsynta blir dom. Det visar en australisk studie som jämfört barnens syn med deras livsstil. Antalet närsynta ökar i världen.
 
Barn blir mindre närsynta av dagsljus
Det finns mycket få undersökningar i Sverige, men tendensen är densamma. Två mindre studier visar att var fjortonde tolvåring var närsynt i någon grad år 1980, medan varannan var det 1998.
 
Hittills har forskarna trott att den ökande närsyntheten främst beror på mer studier och läsning, vilket gör att barnen hela tiden fokuserar blicken på nära håll. Men den australiska studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Ophthalmology, motsäger detta.
 
Studien omfattar nästan 2 400 tolvåringar i Sydney. Kathryn Rose och hennes kolleger jämförde närsynthet med läsning, datoranvändning, sportande och utomhusvistelse. Den enda aktiviteten som hade någon statistiskt säkerställd betydelse var utomhusvistelse.
 
De barn som var mer utomhus var också mindre närsynta. Detta var oberoende av hur mycket de läste eller satt vid datorn.
 
Sportande inomhus innebär ungefär samma arbete för ögat som sport utomhus. Men det vara bara de som idrottade utomhus som blev mindre närsynta. Därför anser de australiska forskarna att det är det starka utomhusljuset som har betydelse.
 
Ljus påverkar näthinnan så att den bildar ämnen som vi vet har betydelse för vår dygnsrytm.
 
Källa: DN
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/2/2010 7:49:41 PM - Maja
en fråga bara...
En fråga är:jag är 12 år nu och jag ska få glasögon. Men kan det växa bort i tonåren eller när jag blir vuxen.Om jag är ute mer och inte framför datorn & tven?
 
p.s jag är närsynt!
Maja jag vill ha svar snabbt!
 
11/12/2008 10:32:37 PM - jessica
De har ja inte hört!
Jag har haft glasögon p.g.a Haft huvudvärk och de trodde att jag behövde glasögon.Men har inte dom längre... Men just nu är ja sjuk och har inte varit ute på länge ! Och jag tjäner ibland att jag behöver gå ut o få energi !
 
9/23/2008 7:29:47 PM - Oliver Hoffström
Funkar det? :O
Ifall man är närsynt som barn och har glasögon, och sen är ute mycket i solen kan den försvinna då?
 
Kommentera denna artikel