Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/13/2008

Kemikalier i barns skolväskor och skriv-materiel

9 av 26 radergummin på danska marknaden innehåller ftalater. Dessa har nu tagits bort från danska marknaden efter att ha analyserats.
 
Kemikalier i barns skolväskor och skriv-materiel

Fotograf: Forcetechnology

FORCE Technology har studerat vilka kemiska ämnen som avges från skolväskor, pennskrin och radergummin. Studien inkluderar kemisk analys och bedömning av eventuella hälsoeffekter av ämnen som avges från dessa produkter.
 
Skolväskor, pennskrin och radergummin kan bestå helt eller delvis av plast. Och plastmaterialet är ofta PVC med ett varierande innehåll av ftalater, färgämnen, perflourämnen, flamskyddsmedel, UV-stabilisatorer och flyktiga ämnen.
 
Många av dessa plastmaterial avger en kemisk lukt. Den kemiska lukten kan vara från ett antal lösningsmedel såsom bensen, styren och cyklohexanon, som alla är skadliga för hälsan.
 
Ftalater
Resultatet av analyserna visade att nio av 26 av radergummin är tillverkade av PVC med ftalat som mjukgörare, och att skolväskor i vissa fall är tillverkade av polyestertextil med plastdelar av PVC som innehåller ftalater.
 
Danska Miljöstyrelsen avråder att köpa radergummin som innehåller PVC.
 
Två pennskrin och två skolväskor innehöll högre halter av bly och kadmium än vad dansk lagstiftning tillåter. Nio av 26 radergummin innehöll ftalater, och alla dessa produkter har nu dragits tillbaka från den danska marknaden. Andra skolprodukter släppte ifrån sig kemikalier till artificiell svett. Det var dock fråga om så långa halter att det inte var någon hälsorisk.
 
Det danska Miljöstyrelsen rekommenderar mot bakgrund av den rapport att man inte skall köpa radergummi gjorda av PVC, eftersom PVC ofta är mjukgjord med ftalater.
 
Källa: Force Technology
 
 
Fakta:
Ftalater
Farliga ftalater finns också i hygienprodukter. De finns i kosmetika, som mjukgörare i PVC-plast och i bekämpningsmedel. Trots att vissa ftalater kan skada fertiliteten hos människor och utvecklingen hos foster och spädbarn används de i många hygienprodukter.
 
Som konsument kan du inte välja bort ftalaterna, för i produkternas innehållsförteckningar anges de ofta inte. Och ibland döljs de under andra namn såsom alcoholdenat och parfym. I en undersökning av 34 hygienprodukter som Naturskyddsföreningen lät göra i laboratorium år 2002 så innehöll 80 procent av produkterna som testades – deodoranter, parfymer, hårgeléer, hårmousser, hårsprayer – ftalater.
 
Källa: Naturskyddsföreningen
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel