Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/24/2008

Barn med sällskapsdjur kan bli snarkare

Benägenheten att snarka som vuxen kan grundläggas tidigt i livet, visar en grupp nordiska forskare under ledning av lungmedicinaren Karl Franklin vid Umeå universitet. En av riskfaktorerna är att ha sällskapsdjur i familjen.
 
Barn med sällskapsdjur kan bli snarkare
Bakom rönen ligger en undersökning bland 16 000 slumpvis utvalda personer från Sverige, Norge, Danmark, Island och Estland. Resultaten publiceras nu i tidskriften Respiratory Research. Bland de 15 556 personer som svarade på frågorna om snarkning rapporterade 18 procent att de var ”vanesnarkare”, definierat som ljudliga och störande snarkningar under minst tre nätter per vecka.
 
Följande barndomsfaktorer kunde oberoende av varandra kopplas till snarkning: Att ligga på sjukhus för en infektion i andningsvägarna före två års ålder, att lida av återkommande öroninflammationer, att växa upp i en stor familj samt att som nyfödd ha hund i hemmet. Enligt artikeln kan det bero på att de nämnda faktorerna tidigt förstärker inflammationsprocesser i övre luftvägarna, vilket ökar benägenheten att snarka senare i livet.
 
Utöver de uppenbara problemen för den som ska vistas i samma sovrum lider snarkarna själva av dålig sömn och hälsorisker.
 
- Vår och andras forskning visar att de har ökad risk för förtidig död och hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke, kommenterar Karl Franklin.
 
Han hoppas att de nya rönen om riskfaktorer i barndomen ska bidra till mer kunskap som kan användas för att förebygga snarkning.
 
 
Källa: Umeå universitet
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2/16/2010 7:04:23 PM - 25-åring
Tveksam
Nog för att jag ser den framlagda statistiken, men jag är ändå tveksam. Har förvisso aldrig haft en hund under mina barndomsår, men både katt och kaniner. Jag hade öroninflammation, som var näst intill ett konstant tillstånd, fram tills dess att jag fyllde 10 år. När jag fyllde 11 började jag istället plågas av ofta återkommande luftvägsinfektioner.
 
.... Har aldrig någonsin snarkat, och jag sover som en stock ^^
 
Jag tror att man ska se till andra aspekter som eventuell övervikt, SOVSTÄLLNING, möjliga allergier etc etc. Tror sambandet finns där.
 
9/13/2008 12:33:23 AM - kornelia
kan detta vara möjligt??
Jag det kanske kan stämma,men det låter otroligt... men som barn hade jag jätte ofta öroninflammtioner,och hund,så det kanske kan vara så?? Nu har jag en andningsmask för att jag snarkar så mkt och även gör andningsuppehåll varannan minut.
 
Kommentera denna artikel