Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/6/2008

Att banta lönar sig oavsett bantningsmetod

En vetenskaplig studie har jämfört olika bantningsmetoder för viktminskning. Forskarna ville se om det var någon skillnad på näring och utfall av viktmetoderna. Man jämförde en pulverdiet med måltidsersättningar med Atkins, Viktväktarna och Rosemary Conleys dietprogram.
 
Att banta lönar sig oavsett bantningsmetod
Forskare har studerat olika sätt att banta för att uppnå viktminskning. Man ville undersöka näringsintaget av olika bantningsmetoder, inklusive kolhydrater, fett och proteinintag, liksom vitaminer och mineraler.
 
Testpersonerna bestod av 293 friska personer i åldern 18-65 år med ett BMI över 25. 73 procent av deltagarna var kvinnor. Deltagarna fick fylla i en matdagbok med sitt födointag före och under den två månader långa dieten. Det fanns också en kontrollgrupp som fortsatte att äta som vanligt.
 
Alla fyra bantningsmetoderna - Viktväktarna, Atkins, Slim Fast (en pulverdiet/ måltidsersättning) och Rosemary Conleys viktprogram - resulterade i en betydande viktminskning jämfört med kontrollgruppen som inte bantade. I snitt gick Atkinsgruppen ner 5,2 kg, Viktväktargruppen 4,7 kg, SlimFast-gruppen 3,7 kg och Rosemary Conley-gruppen 4 kg medan kontrollgruppen minskade 0,4 kg.
 
Det fanns en tydlig förskjutning i näringsintaget mellan dieterna, till exempel hade Atkins diet ett ökat proteinintag med cirka 11 procent och en ökning av fett med 10 procent samt en minskning av kolhydrater med 29 procent. Totalt gav Atkins diet en minskning av det totala energibehovet med 30 procent, Viktväktarna gav en minskning med 38 procent och SlimFast och Rosemary Conley gav en minskning med 37 procent.
 
Vid en jämförelse av mikronäringsämnen visade gruppen som gick på Atkins diet minskningar av folat, kalium, magnesium, kalcium och järn. Viktväktarna hade minskningar av riboflavin, niacin, kalium, magnesium, kalcium, zink och järn. De som åt enligt Rosemary Conleys koncept hade minskningar av kalium, magnesium och zink, och de som åt SlimFast hade nedsatt niacin.
 
Trots att alla bantningsmetoderna förutom Atkins rekommenderade deltagarna att öka sitt intag av frukt och grönsaker, fann forskarna att den enda dietgrupp som gjorde det var Viktväktargruppen, och de åt bara en extra portion frukt och grönsaker per dag.
 
- Det är nedslående resultat som visar att människor har svårt att ta till sig kostråden att äta mer frukt och grönsaker, även när de ombeds att göra det som en del av ett viktminskningsprogram, säger Dr Helen Truby vid Children's Nutrition Research Centre, vid Royal Children's Hospital, Queensland, en av forskarna bakom studien.
 
 
Ytterligare information »
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
3/11/2014 1:56:18 PM - Jolanda
Testat alla bantningstips
Kan säga att det ända som funkat för mig är att inta synefrin. Det gör så att jag känner en mättnadskänsla och får mig att tappa suget på skräpmat och godis och värstingen läsk. Blev rekommenderad av en vännina sidan bantningspiller.org som har synefrin. Har fått en nystart i livet och orkar mer och har gått ner några storlekar. Snart är sommaren här och iår skall jag köpa mig en fin baddräkt. Allt handlar om att ta tag i saken.
 
9/23/2008 2:03:01 PM - Stefan Wallerek, Överviktigas riksförbund
MÅNGA faktorer att ta hänsyn till !!!
Jaja,
 
Frågor som vi ställer oss är:
 
Kan det vara så att vi alla är unika och reagerar olika på vad/hus/när/hur mycket etc. vi äter?
 
Kan det vara så att olika personer har olika mättnadssignaler, man kan äta olika mycket/lite innan "man blit mätt"?
 
Kan det vara så att det är kanske "det man inte äter" som gör att "man går ned i vikt"?
 
Eftersom SBU, Statens Beredning för Medicins Utvärdering redan 2002 kom i rapporten "Fetma problem och åtgärder"
kom fram till att de flesta som försöker gå ner i vikt misslyckas, KAN det då vara idé/önskvärt att rikta den mesta energin på ALLT annat än just kosten; sömnen, trivsel på jobb/fritid, trivsel i förhållandet, stressen, motion/fysisk aktivitet, endorfiner, bemötande/empati - delaktighet - inflytande över sitt eget liv?
 
Här har vi i Överviktigas riksförbund enorma kunskaper och vi är fortfarande efter att vi funnits i 25 år, en enorm nästan outnyttjad resurs i samhället.
 
Vi är de professionella som behövs i alla "projekt" för att överhuvutaget kunna lyckas att stoppa fetmaepedemin i samhället.
 
Överviktigas riksförbund, Ör
 
Kommentera denna artikel