Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/12/2008

Hög födelsevikt ökar risken för hälsoproblem senare i livet

Allt fler nyfödda väger oproportionerligt mycket i förhållande till sin ålder och längd. De här barnen löper ökad risk att senare i livet drabbas av viktrelaterade hälsoproblem, och riskerar även själva att få överviktiga barn, visar en ny avhandling vid Uppsala universitet.
 
Hög födelsevikt ökar risken för hälsoproblem senare i livet
Avhandlingen visar att det finns en tydlig koppling mellan mammans fettmassa och barnets vikt under fosterstadiet och vid födseln.
 
- Att fetma och övervikt hos mamman leder till ökad fostertillväxt beror troligen på att gravida kvinnor med övervikt har ökad fettmassa som bidrar till insulinresistens. Det här leder till att glukosproduktionen hos kvinnan ökar, vilket i sin tur stimulerar fostrets tillväxt, förklarar Fredrik Ahlsson vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet.
 
Fredrik Ahlsson har också studerat ämnesomsättning hos nyfödda barn med oproportionerligt hög kroppsvikt. Resultaten visar att dessa barn har en ökad fettomsättning och uppvisar tecken på insulinresistens redan under sitt första levnadsdygn.
 
Flickor som vid födelsen väger mycket i förhållande till sin kroppslängd löper risk att själva få barn vars kroppsvikt ligger över det normala. Även kvinnor med graviditetsdiabetes riskerar att föda överviktiga barn.
 
Förutom att detta kan leda till komplikationer i samband med förlossningen riskerar dessa barn att i vuxen ålder drabbas av problem som övervikt, fetma, hjärtkärlsjukdom, diabetes samt bröst- och prostatacancer.
 
Fredrik Ahlssons studier visar också att flickor som vid födseln väger mycket utan att vara speciellt långa ofta kan få problem med övervikt eller fetma redan i 20-årsåldern. Resultaten visar att man även måste ta hänsyn till födelselängden och inte bara födelsevikten när man försöker värdera risken för att utveckla sjukdomar senare i livet.
 
 
Källa: Uppsala universitet
 
Fakta:
Födelsevikt
Normal födelsevikt är enligt WHO runt 3,2 kg. Hög födelsevikt räknas från cirka 4 kg och uppåt.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2/8/2011 9:14:10 PM - Bertil Boström
Ej överviktig
Jag vägde 5050 gram när jag föddes i juni 1936, mamma satte därmed årsrekord på BB. Jag blev inte fet snarare tvärtom. Jag var smal, nästan mager i min ungdom, har senare gått upp i vikt men kan fortfarande inte kallas fet. Jag har trots mina 74 år behållit hälsan och behöver inte ta några mediciner. Jag är 182 cm. lång
Bertil
 
10/30/2010 10:32:45 PM - Moa
Födelsevikt
Mina tre nu vuxna normakviktiga barn, var alla stora.
!. Pojke 4.360 g
2. Flicka 4.650 g
3. Flicka 4.500 g
På min pappas släkts sida finns fler stora barn. Alla friska och ingen överviktig.
 
3/22/2009 1:09:29 PM - Katta
Lite ensidigt..
Det här känns lite ensidigt.Har själv fött två barn som varit ganska stora 3,8 resp. 4,9kg och 52cm långa utan att jag är överviktig, ökade 10 kg båda graviditeterna och inget av barnen (vuxna idag) är eller har varit överviktiga.
 
11/12/2008 10:12:56 PM - Jessica
Läskigt..
Man blir nästan chookad över att se Barn/Vuxna som är överviktiga men de är ju inte deras fel!Men de som gorde så att de blev va de åt. KRAM jessica
 
Kommentera denna artikel