Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/30/2008

Amning minskar risken för bröstcancer

En stor engelsk studie visar att kvinnor som ammar ett år under sin livstid minskar risken för cancer och hjärtinfarkt.
 
Amning minskar risken för bröstcancer
Risken för bröstcancer minskar med 5 procent om man ammar under ett års tid och risken minskar mer om man ammar längre. Riskminskningen gäller även om man ammat två barn sex månader vardera. Det behöver inte vara ett års sammanhängande amning.
 
Amningsprocessen sänker nivåerna av cancer-relaterade hormoner i blodet. I slutet av amningen gör sig kroppen av med skadade bröstceller som skulle kunna omvandlas till cancer i framtiden.
 
Amning minskar också barnets risk för cancer senare i livet genom att minska risken för att det utvecklar fetma. Fetma och övervikt är känt för att öka risken för olika cancerformer, bland annat tarmcancer och vissa typer av bröstcancer.
 
- Amning är något som kvinnor själva kan göra för att minska risken för bröstcancer. Det finns övertygande bevis för att amning minskar bröstcancerrisken. Vi rekommenderar att kvinnor ammar helt i minst sex månader. Att risken minskar med 5 procent kanske inte upplevs som så mycket, men ju längre du ammar desto mer kommer du att minska din risk, säger Dr Rachel Thompson till Daily Mail.
 
Andra hälsofördelar med att amma är att risken för äggstockscancer minskar och risken för hjärtinfarkt minskar med 25 procent.
 
Bröstmjölken ökar även barnets hälsa och ger skydd mot astma och allergier.
 
 
Källa: DailyMail
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel