Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/31/2009

Mål och motivationstrappa löser småbarnsföräldrars problem

I jobbets regi gick de dyra ledarutbildningar. Men när de kom hem försvann alla coachingtekniker. Och så började tjatet. Nu har de två paren från Göteborg tagit fram MigoTrappan ett verktyg som ska minska småbarns-föräldrars problem.
 
Mål och motivationstrappa löser småbarnsföräldrars problem
- När vi märkte att vi var mycket bättre ledare på jobbet än hemma fick vi oss en tankeställare. Man vill ju vara en bra coach både på jobbet och hemma, säger Helena Liewendahl.
 
Hon och hennes man Staffan och vännerna Git och Hampus Hansson bestämde sig att försöka hitta en lösning på problemet.
 
- På jobbet är det så viktigt att fokusera på företagets mål. Ofta tas stora färgglada bilder fram så att alla anställda ser vart man var på väg och vad som krävs. Men i hemmet blir allt helt ostrukturerat och man tjatar om än det ena och än det andra, säger Helena Liewendahl.
 
De fyra vännerna bestämde sig för att ta fram en produkt för att göra det enklare för barn och föräldrar att sätta upp mål tillsammans och följa vägen till målet. Grundtanken var att få barnen att själva vilja samarbeta. Att de inte skulle göra saker bara för att någon tjatat tillräckligt länge. En konstnär fick i uppdrag att ta fram MigoTrappan, som de fyra har valt att kalla den.
 
Trappan testades först på de egna barnen och sedan på familjer från dagis och skola. Den användes till allt från att få barnen att förstå betydelsen av att klä på sig själva, äta upp maten, hänga upp ytterkläder, göra läxor och plocka i ordning på sitt rum till att begränsa TV-tittande och datorspel. De som testade fick en märkbar skillnad i vardagen.
 
- Framför allt blev det tydligt för alla i familjen vilka områden som prioriterades. Både föräldrar och barn kunde fokusera. Mycket av tjatet försvann snabbt, säger Helena Liewendahl.
 
I den egna familjen sattes målet upp att den yngsta dotter inte längre skulle sova i föräldrarnas säng, något hon gjort varje natt i sju år.
 
- Sedan den dagen har hon aldrig sovit i vår säng mer. Det bästa av allt är att hon själv var så stolt över att nå sitt mål, säger Helena Liewendahl
 
Tillsammans bestämmer föräldrar och barn vad som ska hända när det översta trappsteget på Migo-Trappan nås.
 
- Det ska vara något kul. Vi tror inte att det är en bra idé att köpa sig till belöningar i form av saker. En bra grej är istället att familjen gör något kul tillsammans t.ex. bakar eller går till simhallen, säger Helena Liewendahl.
 
MigoTrappan tillverkas i Sverige och är en helt igenom svensk produkt. Återförsäljare är Bokiahandlare, Akademibokhandlare, Babyproffsen-butiker m fl.
 
 
Fakta:
Migotrappan bygger på samarbete, kommunikation och att tydligt visa barnets framsteg. Det blir roligt för barnet att vilja nå ett mål och barnet känner att det bidrar med en viktig del i familjens samspel.
 
Barn utvecklar en bra självkänsla och en känsla av oberoende när de känner att de bidrar i familjen. Att motivera sina barn istället för att bara ge direktiv hjälper barnet att utvecklas till en självständig individ. Barnet ska få hjälp att ta eget ansvar för sitt beteende.
 
Exempel på mål i olika åldrar?
 
Barn mellan 3-5 år:
Klä på sig själv
Hänga upp ytterkläderna
Sitta ner vid middagsbordet
Sluta skrika och tala med normal röst
Sova i egen säng
Gå till dagis med ett gott humör
Sluta med nappen
Vara snäll mot syskon
Stanna i sängen efter läggning
Duka av sin tallrik
 
Barn mellan 5-7 år
Slänga smutskläder i tvättkorgen
Plocka bort efter aktiviteter
Städa upp på rummet innan läggdags
Borsta tänderna utan skrik
Respekt, t ex inte störa någon som pratar i telefon
Artighet, säga tack och varsågod
Sätta in i diskmaskinen
Komma ihåg sin skolväska
Gott humör i duschen/badet
Klä på sig själv
 
Barn mellan 9-12 år
Göra läxorna
Gå ut med hunden
Vattna blommorna
Diska efter middagen
Duka bordet
Plocka i eller ur diskmaskinen
Hämta posten
Dammsuga
Göra mellanmål
Tillaga en enklare måltid, t ex pastarätt
Vika egen tvätt
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
4/30/2009 12:24:07 PM - Per 74
Smart
Det här kallas egentligen teckenekonomi och det behövs inte köpas någon MiGotrappa. Det duger lika bra med en ritad stege och några kylskåpsmagneter, barnet struntar i min erfarenhet i huruvida det ser snyggt ut eller inte. Smart att sno en gratis idé från beteendepsykologin och marknadsföra den i snygg dyr förpackning som sin.
 
Kommentera denna artikel