Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/16/2009

Säker träning för den som har migrän

Många patienter med migrän undviker att träna för att de är rädda för att den fysiska aktiviteten ska utlösa ett allvarligt migränanfall. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin tagit fram ett träningsprogram som kan förbättra konditionen hos patienter med migrän, och som inte verkar försämra den svåra huvudvärken.
 
Säker träning för den som har migrän
Patienter med migrän får ofta rådet att träna, men hittills finns det inga studier som visar att migränen faktiskt blir bättre av träningen. Hittills har det inte ens funnits träningsprogram som vetenskapligt bevisats vara säkra för migränpatienter.
 
- Vi vet att alla människor mår bra av att röra på sig, men om man är övertygad om att träningspasset kan innebära att man blir sängliggande med dunkande huvudvärk och illamående är det inte så konstigt om man låter bli att träna, säger Jane Carlsson, professor i fysioterapi vid Sahlgrenska akademin.
 
Träning på motionscykel
I studien fick drygt tjugo personer med migrän följa ett särskilt träningsprogram tre gånger i veckan under tre månader. Träningen genomfördes på motionscyklar under vägledning av en sjukgymnast.
 
- Vi kunde se att de som deltog i studien fick betydligt bättre kondition efter träningsperioden, eftersom deras syreupptagningsförmåga ökade markant, säger sjukgymnasten Emma Varkey som är en av forskarna bakom studien.
 
Bara en av patienterna fick ett migränanfall direkt i anslutning till träningspasset.
 
- Nu när vi kunnat visa att risken för ökad anfallsfrekvens i samband med denna typ av träning är mycket liten har vi möjlighet att studera om träning kan användas för att förebygga och förbättra migrän. Vi har redan inlett en ny studie där vi ska jämföra resultaten mot en kontrollgrupp, säger Mattias Linde, neurolog på Cephalea Huvudvärkscentrum och forskare vid Sahlgrenska akademin.
 
 
Fakta:
Migrän
 
Uppemot 10 procent av alla svenskar har migrän. Det är återkommande, dunkande huvudvärk som ökar i intensitet och orsakar illamående, kräkningar och ökad känslighet för ljus och ljud.
 
Anfallen kan pågå under alltifrån ett par timmar upp till flera dagar. Det är okänt vad som orsakar migrän, men sjukdomen anses vara ärftlig.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel