Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/1/2009

Excentrisk träning lindrar sensmärtor

En speciell och smärtsam träningsmetod, så kallad excentrisk träning, ger goda resultat vid sensmärtor i häl, knä och axlar visar en ny avhandling vid Umeå universitet.
 
Excentrisk träning lindrar sensmärtor
Kroniska senbesvär är vanliga, inte bara bland aktiva idrottare och motionärer utan också hos personer med stillasittande livsstil.
 
Både armar och ben kan drabbas. Orsaken är ännu oklar liksom åkommans utvecklingsmönster. Operation har visat varierande resultat medan utfallet av andra behandlingsformer länge har varit otillfredsställande.
 
I avhandlingen utvärderas så kallad excentrisk träning för personer med kronisk smärta i hälsenan, knäskålssenan samt supraspinatussenan i axeln.
 
Det är en smärtsam träningsform som går ut på att bromsa en rörelse med eller utan belastning. Vid till exempel problem med hälsenan kan personen stå på tå i en trappa och långsamt sänka hälarna.
 
Resultaten i avhandlingen visar att excentrisk träning ger få bieffekter och är kostnadseffektiv i och med att ingen sjukskrivning är nödvändig.
 
Därför rekommenderas denna form av träning till personer med kronisk smärta i hälsenan eller knäskålssenan i minst tre månader innan man tar till andra behandlingar, till exempel antiinflammatoriska läkemedel, injektioner i senan eller operation.
 
När det gäller denna träningsform för individer med kronisk smärta i axeln är resultaten inte lika entydiga, men uppmuntrar till fortsatt forskning på större material.
 
Källa: Umeå universitet
 
Läs avhandlingen här>>
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel