Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/30/2015

Motion minskar risken för åderförkalkning hos överviktiga barn

Stela blodkärl är vanligt i vuxen ålder, men borde inte förekomma hos barn eller tonåringar. I takt med att fler barn blir överviktiga i tidig ålder så uppvisar allt fler överviktiga barn även tidiga tecken på stela blodkärl, som i förlängningen leder till åderförkalkning.
 
Motion minskar risken för åderförkalkning hos överviktiga barn
Genom ultraljudsmätning kunde forskarna se att barn med högre BMI, mer kroppsfett och mindre uthållighet, hade styvare blodkärl jämfört med smalare och piggare barn.
 
Forskarna hoppas att man genom att identifiera dessa barn tidigt snabbare kan sätta in förebyggande åtgärder.
 
Studien utfördes på överviktiga och feta barn i åldern 8-11 år där hälften var stillasittande efter skolan. Den andra hälften var mer aktiva i olika former av konditionsövningar, som att hoppa rep, leka bollekar, hoppa studsmatta eller delta i idrott.
 
Motion förebygger sjukdomar
Även tidigare har forskare funnit bevis för att regelbunden motion minskar de metabola riskerna som finns kopplade till hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
 
I den aktuella studien konstaterar man att motion minskar inflammation, det viscerala fettet (en typ av fett som ligger mellan organen), BMI och insulinnivåer. Genom konditionsträning i 20-40 minuter per dag visar barnen redan efter 12 veckor en förbättring på nästan alla riskområden.
 
Nu arbetar man vidare med att kunna använda ultraljudsteknik för att mäta leverfibros. Man vill se om motion även kan få levercirros att stoppas eller läkas.
 
Levercirros, så kallad fettlever, drabbar cirka 40 procent av barn med övervikt. Sjukdomen är från början symptomfri, men på sikt ökar risken för inflammation och ärrbildning. Vilket orsakar leverskador och andra problem som är relaterade till åderförkalkning.
 
Källa: Medical College of Georgia
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel