Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/30/2010

Mjölk efter styrketräning ger bättre effekt än sportdrycker

Kvinnor som dricker två stora glas mjölk efter styrketräning får mer muskler och förlorar mer fett jämfört med kvinnor som dricker sockerbaserade energidrycker. Allt enligt en ny amerikansk studie.
 
Mjölk efter styrketräning ger bättre effekt än sportdrycker
Forskargruppen har tidigare visat att män som drack mjölk efter styrketräning fick ökad muskelmassa och fettförlust.
 
Studien på kvinnor var mer utmanande, enligt Phillips, eftersom kvinnor har en tendens till att både avhålla sig från styrketräning och mejeriprodukter.
 
- Styrketräning är inte ett typiskt motionsval för kvinnor. Men de positiva hälsoeffekterna av styrketräning är enorma. Styrketräning stimulerar styrka, ben-, muskel- och metabol hälsa på ett sätt som andra typer av träning inte kan, säger Stu Phillips, professor vid avdelningen för kinesiologi vid McMaster University.
 
Under en 12-veckors period följde forskarna unga kvinnor som fick styrketräna under övervakning och instruktion av en personlig tränare. Två timmar innan träningen fick kvinnorna varken äta eller dricka något annat än vatten.
 
Omedelbart efter träningspasset fick ena gruppen dricka 500 ml fettfri mjölk, medan den andra gruppen drack en sockerbaserade energidrink.
 
Styrkeövningarna bestod av tre typer:
1. Överkropp - till exempel bänkpress, bröstflyer
2. Mage/rygg - till exempel sittande lateral pulldown, magövningar utan vikter
3. Ben - till exempel benpress, hamstring curl
 
- De kvinnor som drack mjölk fick knappt någon viktökning eftersom den muskelmassa de fick balanserades av den ökade fettförlusten. Våra data visar att enkla saker som vanlig styrketräning och mjölkkonsumtion väsentligt kan förbättra kvinnors kroppssammansättning och hälsa, avslutar Phillips.
 
Forskarna tror att den stora fettförlusten beror på en kombination av kalcium, högvärdigt protein och D-vitamin.
 
Källa: McMaster
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/18/2010 7:23:00 PM - André
Kalciumets effekt
En orsak till den stora fettförlusten kan ha med den effekt mjölk har på kroppen. Det är nämligen så att kalciumet fördriver fett ut till avföringen, alltså minskas fett upptaget. Något att tänka på för den som ska ha fredagsmys med chips och film, drick två stora glas mjölk innan.
 
7/5/2010 2:27:32 PM - Johan
Självklart
Det vore intressantare att jämföra resultaten av mjölk kontra kompletta återhämtningsdrycker med såväl kolhydrater som protein. Energidryck är ju inget annat än läsk med en annan etikett.
 
Kommentera denna artikel