Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/13/2012

Mindre hjärtflimmer med yoga

Ny forskning ger dig fler anledningar att börja utöva yoga. Yoga har tidigare visat sig sänka högt blodtryck och kolesterol och nu har man även sett att yoga kan halvera risken för potentiellt farliga oregelbundna hjärtslag, som i längden kan leda till stroke.
 
Mindre hjärtflimmer med yoga
Studien, som är ganska liten, är den första att undersöka yogans fördelar mot hjärtflimmer i hjärtats förmak, ett problem som är vanligast bland äldre människor och som kan leda till bland annat stroke.
 
Forskarna fanna att yoga-utövning halverade dessa episoder av hjärtflimmer, vilket även ledde till minskade symptom av ångest och depression i samband med tillståndet.
 
- Dessa resultat är viktiga eftersom många av dagens konventionella behandlingsmetoder vid hjärtflimmer innebär läkemedel med oönskade biverkningar, säger Dr Dhanunjaya Lakkireddy, som ledde studien.
 
Yoga tre gånger i veckan
I studien ingick 49 patienter med rubbningar av hjärtrytmen, alla utan fysiska begränsningar och utan tidigare erfarenhet av yoga. Deras episoder av oregelbundna hjärtslag mättes under en sex-månadersperiod av forskare vid sjukhuset.
 
Under de första tre månaderna erbjöds patienterna att delta i någon fysisk aktivitet som de gillade. De sista tre månaderna fick alla 49 deltagare genomgå ett övervakat yogaprogram som innebar andningsövningar, yogaövningar, meditation och avslappning.
 
Sammanlagt blev det tre stycken 45-minuterspass av en certifierad instruktör i veckan. Utöver det uppmuntrades alla att praktisera yoga hemma på egen hand.
 
Test av livskvaliteten
Under den första 3-månadersperioden kunde man mäta oregelbundna hjärtslag hos samtliga deltagare under hela perioden. Utöver det fick patienterna genomgå självadministrativa undersökningar för att titta närmare på nivåerna av ångest, depression och deras allmänna livskvalitet.
 
Resultaten efter sex månader, varav de tre sista med yoga, blev att genomsnittet på testpersonernas oregelbundna hjärtslag hade halverats och depression och ångest hade minskat väsentligt,
 
Utöver det hade konditionen förbättrats, så också den allmänna och den mentala hälsan.
 
- Det verkar som att yoga har en betydande inverkan på att hjälpa till att reglera patienternas hjärtrytm och förbättrar den övergripande livskvaliteten, säger Lakkireddy.
 
Hjärtflimmer kan leda till att blod samlas i hjärtats övre kammare där det i sin tur levrar sig. Detta kan så småningom förflytta sig mot hjärnan och slutligen orsaka en stroke.
 
Miljontals patienter med sjukdomen tar blodförtunnande läkemedel för att förhindra detta.
 
- Med tanke på yogans låga kostnader och många fördelar bör den betraktas som en övergripande behandling mot hjärtflimmer och andra problem kopplat till problem med hjärtrytmen, sa Lakkireddy.
 
Men Lakkireddy betonar att större och fler studier behövs för att dra en starkare slutsats, därför bör patienter fortsätta med sedvanlig medicinsk behandling.
 
- Baserat på mina slutsatser bör man inte säga till patienter att yoga kan fixa allt och att de kan sluta ta sina läkemedel. Yoga är ett tillägg för allt annat de gör medicinskt, förtydligar han.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/29/2012 6:49:05 AM - lRsXwfPVGh
ghpqvpZZLHjHAIMdJa
Whoa, tihngs just got a whole lot easier.
 
1/28/2012 4:59:02 AM - rBsQpeiboXnjXa
VxgxBtDxTSxKcZjs
Not bad at all flelas and gallas. Thanks.
 
1/27/2012 12:51:37 AM - zBACQlXntHs
wPFKukBWoVe
You've hit the ball out the park! Incredbile!
 
Kommentera denna artikel