Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/12/2016

Tomatjuice minskar fysisk stress av träning

En studie vid Stockholms universitet visar att den biokemiska stress som kroppen utsätts för när vi tränar kan minskas om man dricker ett glas tomatjuice om dagen.
 
Tomatjuice minskar fysisk stress av träning
Studien bygger på att 15 otränade personer genomförde ett träningspass på en ergometercykel varefter forskarna med en ny analysmetod mätte hur mycket stress som detta gav upphov till i kroppen.
 
Därefter drack försökspersonerna ett glas tomatjuice varje dag i fem veckor. När personerna testades igen med ergometercykel, hade stresseffekten helt försvunnit om man ser på genomsnittet för försökspersonerna. Därefter följde en femveckorsperiod utan tomatjuice och då kom stresseffekten tillbaka.
 
I den tredje delen av testet fick försökspersonerna återigen dricka ett glas tomatjuice om dagen i fem veckor vilket än en gång resulterade i en minskning av stressen.
 
Tomatjuice innehåller antioxidanter och speciellt mycket av antioxidanten lykopen som allmänt anses vara bra för kroppens försvar mot radikaler. Och det är just radikaler som bildas när man utsätter kroppen för hård fysisk träning.
 
 
Fakta:
Funcfood – forskning om livsmedel och hälsoeffekter
 
Forskningen kring tomatjuice och biokemisk stress är en del av forskningsprojektet Funcfood som omfattar fem europeiska institutioner och tre indiska forskningscentra.
 
Syftet med projektet är att studera och välja livsmedelsingredienser som är fördelaktiga med hänsyn till hälsoeffekter i form av skydd mot DNA-skador, skador på proteiner, oxidativ stress samt biokemisk och fysiologisk status via hälsokontrollen.
 
Studien utförs genom att detektera den skyddande effekten av antioxidanter, som är tillgängliga på marknaden, och ges i form av kosttillskott/livsmedel, i friska personer som dagligen exponeras för carcinogener, som till exempel rökare som exponeras för tobak och rök.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel