Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/5/2016

Träning minskar risken för sjukdomar

Forskning visar att regelbunden träning kan minska risken för sjukdomar som hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer.
 
Träning minskar risken för sjukdomar
För kvinnor minskar risken för till exempel bröstcancer. Men en minskad risk för bröstcancer är inte den enda fördelen för kvinnor att vara mer aktiva och träna regelbundet.
 
- När kvinnor kommer i övergångsåldern tenderar kroppens form att ändras eftersom östrogenet minskar. Om de inte motionerar regelbundet och tänker på vad de äter kommer de att få mer bukfett, vilket är det mest farliga, och deras kroppssammansättning kommer att bli mer äppelformad istället för päronformad, säger Marcas Bamman, Ph.D, chef för Centrum för forskning inom motion och medicin vid University of Alabama.
 
För att motverka detta föreslår han en träningsmix av uthållighet och styrketräning, 3-4 dagar per vecka.
 
En annan viktig anledning att träna är för att minska risken för osteoporos, så kallad benskörhet.
 
- Från cirka 30 års ålder börjar vi förlora benmassa. Om du inte gör något för att bromsa detta, som till exempel viktbärande motion, kommer den att fortsätta. Motstånd och styrketräning är bäst, men även promenader eller jogging i kombination med vikter är tillräckligt bra. Även dans, Zumba och kickboxning kan hjälpa till med att upprätthålla benmassan. Däremot hjälper inte aktiviteter som simning, eftersom de inte innebär någon belastning på benmassan, säger Retta Evans, docent vid University of Alabama.
 
För att bevara hållningen rekommenderar Evans yoga.
 
- Yoga hjälper till att stärka din muskulatur och på så sätt bevara en fin hållning. Yoga hjälper också till att stretcha alla muskelgrupper och tona musklerna. Men det viktigaste är att hitta något man gillar att göra och att fortsätta med det, avslutar hon.
 
 
Fakta:
Dessa sjukdomar minskar träning risken för:
- vissa cancerformer
- hjärtsjukdomar
- stroke
- övervikt
- diabetes typ 2
- depression
- benskörhet
- förtida död
- huvudvärk
- dålig självkänsla
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel