Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/29/2017

Rör dig mer och håll dig frisk

En stor studie visar att de som sitter fyra timmar eller mer löper ökad risk för sjukdomar.
 
Rör dig mer och håll dig frisk
Den stora australiensiska studien visar att ju mer du sitter desto större risk för sjukdomar som cancer, diabetes, hjärtsjukdom och högt blodtryck.
 
I studien ingick mer än 63000 män i åldrarna 45-65 år. De fick rapportera vilka sjukdomar de hade samt hur mycket de satt under ett dygn. De delades in i fyra kategorier utifrån hur mycket de satt under dygnet: mindre än fyra timmar, 4-6 timmar, 6-8 timmar eller mer än åtta timmar.
 
Forskarna såg ett starkt samband mellan de som satt mest och kroniska sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck och cancer. Det fanns även ett tydligt samband mellan de som satt mer än sex timmar per dag och frekvensen av diabetes.
 
Studien är särskilt intressant för alla som har ett stillasittande arbete, till exempel chaufförer och kontorsanställda. Många kontorsarbeten kan vara farliga för hälsan på grund av inaktivitet och låg energiförbrukning menar forskarna.
 
Forskarna såg ett tydligt samband mellan stillasittande och sjukdom med hänsyn till liknande fysisk aktivitetsnivå, ålder, inkomst, utbildning, vikt och längd. Dom som satt mer rapporterade mer kroniska sjukdomar - även om de hade ett BMI liknande de som satt mindre.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel