Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/29/2013

Löpning minskar risken för synnedsättning vid ögonsjukdom

Genom intensiv motion som löpning kan man förebygga ögonsjukdomarna grå starr och åldersförändringar i gula fläcken, så kallad åldersrelaterad makuladegeneration visar amerikansk forskning.
 
 
Löpning minskar risken för synnedsättning vid ögonsjukdom
Ögonsjukdomarna grå starr och åldersförändringar i gula fläcken är vanligast bland äldre över 65 år. De orsakar på sikt synnedsättningar.
 
I den aktuella studien har forskarna analyserat uppgifter från den amerikanska "Runner´s health study". I studien ingick 29.000 manliga löpare och 12.000 kvinnliga löpare. Deltagarna följdes under sju år.
 
Forskarna såg ett samband mellan ökad intensitet i träningen och minskad risk för ögonsjukdomarna.
 
Män som sprang mer än 9 kilometer per dag hade 35 procent lägre risk att utveckla grå starr än män som sprang mindre än 2 kilometer per dag. Forskarna såg också ett samband mellan de som hade bäst kondition och minskad risk för grå starr jämfört med de med sämst kondition.
 
När det gällde åldersrelaterad makuladegeneration såg man att de som sprang mellan 2-4 kilometer per dag hade 19 procent lägre risk att drabbas av sjukdomen. För de som sprang mer än 4 kilometer per dag minskade risken med 42-54 procent.
 
Forskarna betonar att det handlar om intensiv träning till skillnad från måttlig träning för att få dessa resultat. Det är oklart om man även kan minska sin risk för grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration genom att promenera, men forskarna bedömer det som troligt.
 
Fakta:
Vad är grå starr?
 
Grå starr innebär att ögats lins blir grumlig och ger sämre syn på sikt. Ögonsjukdomen är vanlig bland äldre över 65 år. Riskfaktorer för grå starr är bland annat solljus, rökning, diabetes och vitaminbrist.
 
Vad är åldersförändringar i gula fläcken?
Åldersförändringar i gula fläcken är den vanligaste ögonsjukdomen bland äldre som ger permanent synnedsättning. Risken för att drabbas av åldersförändringar i gula fläcken ökar med åldern och med övervikt, rökning, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, höga kolesterolvärden och vitaminfattig kost.
 
Källa: vårdguiden
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel