Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/19/2013

Knäskador vanligt bland elitseglare

Knäna är den kroppsdel som skadas mest för seglare på elitnivå. Skadorna beror framför allt på överbelastning, och uppkommer oftast under fysträningen. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.
 
Knäskador vanligt bland elitseglare
I studien har forskarna följt 42 seglare, verksamma i landslaget eller studerande vid något av de svenska seglargymnasierna. Resultatet visar att bara drygt tjugo procent av de skador som seglarna rapporterade under det år som studien pågick berodde på olyckor eller annat yttre våld.
 
I fyra av fem fall berodde skadan istället på överbelastning. Totalt sett var det knäna som tog mest stryk bland seglarna, men studien visar att risken för skador ser olika ut för yngre och äldre seglare.
 
– De yngre seglarna har mer besvär från rygg och bål, medan landslagsseglarna som är något äldre ofta skadar axlar och skuldror, säger Lena Bøymo-Having.
 
Studien visar att seglarnas skador sällan inträffar under tävling. Istället är det under fysträningen, det vill säga den träning som ska stärka bland annat styrkan, uthålligheten och rörligheten, som skaderisken är störst.
 
En stor majoritet av seglarna i studien hade en seglingcoach, men bara lite drygt var tredje hade en fystränare.
 
– Seglare behöver få personliga träningsprogram, anpassade efter just deras behov. Vi kan också dra slutsatsen att olika grupper av seglare kan behöva olika typer av skadeförebyggande träning, säger Lena Bøymo-Having.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
8/26/2016 12:56:48 PM - Markus
Tack för bra artikel
Har själv som seglare haft problem med detta
 
Kommentera denna artikel