Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/6/2013

Bra kondition i tonåren minskar risken för epilepsi

Män som har en sämre fysisk kondition vid 18 års ålder löper större risk att få epilepsi senare i livet. Det visar en studie på 1,1 miljoner svenska män som genomförts av forskare vid Sahlgrenska akademin.
 
Bra kondition i tonåren minskar risken för epilepsi
Unga män som har en dålig fysisk kondition har hela 79 procents högre risk att utveckla epilepsi senare i livet, jämfört med jämnåriga som har en bättre fysisk kondition.
 
Forskarna har använt nationella sjukdomsregister och testresultat från mönstringen för att jämföra förekomst av epilepsi hos individer med bättre respektive sämre fysisk kondition.
 
Studien, där drygt 1,1 miljoner svenska män följts i upp till 40 år, visar att riskökningen kvarstår även vid beaktandet av andra riskfaktorer som till exempel ärftlighet, tidigare hjärnskador och socioekonomiska förhållanden.
 
–Vår slutsats är att fysisk kondition påverkar risken för epilepsi senare i livet på två sätt. Dels kan en bra fysisk kondition i tidig ålder stärka de mekanismer som på lång sikt skyddar vår hjärna, dels har personer som tränar som unga en tendens att bibehålla en god fysisk kondition även som äldre, vilket också minskar risken. Våra resultat kan tolkas som att det förstnämnda är den viktigaste faktorn, men troligtvis är det en kombination av båda, säger professor Elinor Ben-Menachem vid Sahlgrenska akademin.
 
Studien är den första som jämfört fysisk kondition med risken för epilepsi hos människor, men Göteborgsforskarnas slutsatser bekräftas i tidigare studier på djur.
 
–Vi vet att fysisk träning både ökar antalet nybildade nervceller i den vuxna hjärnan och stärker flera mentala och fysiologiska funktioner så att hjärnan blir mer motståndskraftig mot skador och sjukdomar, säger doktor Jenny Nyberg, forskare vid Sahlgrenska akademin som tillsammans med Elinor Ben-Menachem lett studien.
 
– En god fysisk kondition minskar därmed risken för neurologiska sjukdomar. För att förstå det exakta sambandet mellan fysisk träning och förekomsten av epilepsi krävs mer forskning, men vår förhoppning är att man på sikt ska kunna utveckla metoder där träning används som behandling och i förebyggande syfte hos vissa riskgrupper, säger Jenny Nyberg.
 
Den aktuella studien omfattar data från samtliga svenska män som mönstrade mellan 1968 och 2005. Under denna tid fick 6 796 män diagnosen epilepsi.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel