Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/21/2015

Resveratrol inget för motionärer

Forskarna vid Köpenhamns universitet blev överraskade när de undersökte sambandet mellan tillskott av antioxidanter och träning. Tillskottet resveratrol försämrade dom annars positiva effekterna av träning för hjärta och kärl.
 
Resveratrol inget för motionärer
Resveratrol har fått stor uppmärksamhet som en möjlig anti-aging förening och är ett vanligt kosttillskott.
 
En av de uppmärksammade fördelarna med resveratrol har varit den hälsosamma effekten på hjärta och kärl.
Men nu visar alltså en studie på äldre män att det som varit positivt i djurförsök inte alls är lika positivt för människor.
 
I den aktuella studien ingick 27 friska, fysiskt inaktiva män i 65 årsåldern. Studien pågick under åtta veckor. Alla deltagare utförde högintensiv träning och halva gruppen fick 250 mg resveratrol per dag, medan den andra gruppen fick placebo piller.
 
Studien var en dubbelblind studie, det vill säga varken försökspersonerna eller forskare visste vilka som fick resveratrol eller placebo. Man fann att träningen var mycket effektiv för att förbättra hjärt- och kärlhälsan. Däremot visade det sig att tillskott av resveratrol försvagade de positiva effekterna av träningen. Försvagningen handlade om blodtryck, plasmakoncentrationer av fett och maximal syreupptagningsförmåga.
 
Forskarna menar att studien visar att en viss grad av oxidativ stress kan vara nödvändig för att kroppen ska fungera korrekt. Denna studie tyder på att reaktiva syreradikaler, som brukar betraktas som orsaker till åldrande och sjukdom, kan vara nödvändig som svar på motion.
 
Deltagarna fick mycket högre doser resveratrol än vad man kan få i sig naturligt via mat. Resveratrol finns naturligt i bland annat röda druvor och rött vin.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel