Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/9/2015

Träning ger lägre fysiologisk ålder

En engelsk studie visar att äldre cyklister har en mycket lägre fysiologisk ålder än den allmänna befolkningen. Studien visar att åldrande inte behöver leda till ökad bräcklighet.
 
Träning ger lägre fysiologisk ålder
Studien, som publicerats i The Journal of Physiology, rekryterade 84 manliga och 41 kvinnliga cykelentusiaster i åldern 55-79 för att undersöka hur åldrandet påverkar människokroppen.
 
Man använde cyklister för att utesluta effekterna av en stillasittande livsstil, som kan förvärra hälsoproblem och orsaka förändringar i kroppen, vilket kan förväxlas med åldrandet. För att kunna ingå i studien skulle deltagarna kunna cykla 100 km i 6,5 timmar och 60 km i 5,5 timmar. Rökare, storätare och personer med högt blodtryck eller andra kroniska sjukdomar uteslöts från studien.
 
Deltagarna genomgick två dagars laboratorietester. Där mättes kardiovaskulära, neuromuskulära, metabola, endokrina och kognitiva funktioner, benstyrka, hälsa och välbefinnande. Även reflexer, muskelstyrka, syreupptag under träning mättes.
 
Resultatet av studien visar att effekterna av åldrandet är långt ifrån självklart. Olika personer i olika åldrar kan ha liknande nivåer av funktion som muskelstyrka, lungfunktion och fysisk kapacitet. Man konstaterar att åldrandet sannolikt är en mycket individualistisk företeelse.
 
- En viktig del av vår studie var att besluta vilka volontärer bör väljas för att undersöka effekterna av åldrandet Det största problemet i hälsoforskningen är att i moderna samhällen så är majoriteten av befolkningen inaktiv. En stillasittande livsstil orsakar fysiologiska problem vid alla åldrar. Därav förvirring om hur mycket den minskade kroppsfunktioner beror på det naturliga åldrandet och hur mycket beror på de kombinerade effekterna av åldrande och inaktivitet, säger Dr Ross Pollock, en av forskarna bakom studien vid Kings College i London.
 
Forskarna menar att med tanke på vårt genetiska arv härstammar vi från en tid då höga nivåer av fysisk aktivitet var normalt. Att vara fysiskt aktiv spelar därför en viktig roll för att upprätthålla hälsa och välbefinnande under hela livet.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel