Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/27/2017

Bättre betyg med idrott

Genom daglig idrott finns möjlighet att lyfta en genomsnittlig skola till en högpresterande skola.
 
Bättre betyg med idrott
En avhandling vid Lunds universitet visar att slutbetygen för elever som gick i nian var högre om de haft 40 minuters idrott varje dag sedan första klass.
 
Eleverna följdes mellan åren 2003 och 2012 och jämfördes med tidigare avgångselevers slutbetyg. De elever som hade idrott hade vanliga idrottslektioner med samma innehåll som övriga Sverige. Niornas betyg jämfördes med tidigare elevers betyg på samma skola samt med tre skolor i samma område med jämförbar socioekonomisk sammansättning.
 
Resultaten visar att pojkarnas betyg ökade med i genomsnitt 13 poäng och sju procent fler av pojkarna kom in på gymnasiet. För flickorna däremot inverkade de extra idrottslektionerna överhuvudtaget inte på betygen.
 
Det går bara att höja resultaten till en viss gräns. Dubblad idrott ger inte dubblad effekt på betygen. Dessutom behöver man ta hänsyn till risken att alltför intensiv träning kan bli skadligt för barnen.
 
– Om idrotten ökar till två timmar om dagen kanske vi närmar oss gränsen för vad barnens kroppar är redo för, säger Jesper Fritz, läkare och forskare inom klinisk och molekylär osteoporos vid Lunds universitet.
 
Tidigare studier från det så kallade Brunkeflo-projektet har visat snarlika resultat. 2012 presenterades en avhandling där man konstaterar att den extra idrotten gjorde att 96 procent av pojkarna blev behöriga till gymnasiet.
 
Den positiva inverkan på skolresultaten från idrotten tror Jesper beror på att blodflödet till hjärnan ökar och att koncentrationsförmågan stärks.
 
Att fysisk träning förbättrar minnet och att till och med hjärnstrukturen förändras har man sett i undersökningar på vuxna. Det finns studier på barn som visar liknande resultat även om de inte är lika många.
 
– Alla forskningsrapporter som har kommit gällande detta de senaste tio åren talar sitt tydliga språk – daglig rörelse är bra för barn. Det stärker både deras fysiska utveckling och deras skolresultat. Mer idrott är mycket billigare och enklare än andra åtgärder som görs för att höja resultaten som till exempel att satsa på extra lärare, säger Jesper Fritz.
 
 
källa: forskning.se
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/28/2017 12:24:30 PM - max hannah
hur jag fick tillbaka min ex man
Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testamenten om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att sluta skilja sig och så vidare. Jag stöter också på ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd pade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskast för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com
 
Kommentera denna artikel