Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/2/2016

Mota deppigheten med träning

Regelbunden träning kan vara lika effektivt som läkemedel mot depression.
 
Mota deppigheten med träning
Det kan inte ha undgått någon att träning är bra för oss.
 
En aktiv livsstil med regelbunden träning gör att vi håller oss friska och vitala längre. Vi får lägre blodtryck, förbättrade sockervärden och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu kommer även fler och fler studier som visar att träning även kan mota depression.
 
I en studie med 156 medelålders eller äldre män och kvinnor med återkommande depressiva episoder, jämförde man tre olika behandlingsmetoder. Den första gruppen ordinerades bara träning. I den andra gruppen kombinerades träning med läkemedelsbehandling (SSRI), medan deltagarna i den tredje gruppen endast fick antidepressiv medicin.
 
Efter knappt fyra månader hade depressionssymtomen minskat lika mycket i samtliga tre grupper. Sex månader senare kunde forskarna se att den grupp som hade den lägsta återfallsfrekvensen var träningsgruppen. I träningsgruppen var det bara 9 procents återfall i depression jämfört med 30 procent i de båda andra grupperna.
 
Studien visar att träning kan vara lika effektivt som medicin vid behandling av depression och att en bibehållen träningsfrekvens minskar risken markant för att drabbas av återfall.
 
I en annan studie jämförde man hur mycket respektive hur intensivt deltagarna med depression tränade. Forskarna kom fram till att det inte spelade någon roll hur mycket man tränade, däremot såg man att depressionssymtomen minskade ju mer ansträngande träningen var.
 
Trots de goda resultaten såg forskarna svårigheter med att få patienterna att bibehålla motivationen för fortsatt träning.
 
 
Källa: Marathon
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/2/2016 7:24:57 AM - test
varför är kommentarerna från 2008 och 2009
ta alltid
 
11/23/2009 11:12:24 PM - Leena
Sant
Ja, motion hjälper. Har inte tränat på en månad och börjar känna mig deppig
 
3/6/2009 12:27:53 AM - Lisa
Vatten på min kvarn
Hah! Där ser man. Jag träffade i förra veckan en läkare som föreslog att jag skulle börja ta antidepressiva mot min depression och ångest. Själv var jag tveksam av flera olika anledningar. Och trots att jag känner flera som mår mycket bättre tack vare sin antideppmedicin. För egen del tänkte jag att motion skulle vara en del av min rehabilitering, och nu fick jag vatten på min kvarn. :-)
 
10/15/2008 7:09:28 PM - Kristina
mer
Jätteintressant skulle vilja veta mer..
 
Kommentera denna artikel