Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/16/2012

Att börja träna senare i livet lönar sig

Ett forskningsprojekt vid Uppsala universitet visar att det lönar sig att börja träna även i medelåldern. Det ökar dina chanser till ett längre liv, även om du börjar så sent som vid 50-60 års ålder.
 
Att börja träna senare i livet lönar sig

Fotograf: P-O Bergström

Sedan 70-talet har forskarna följt 2.000 svenska män som var runt 50 år när studien påbörjades. Forskarna kom fram till att de som började träna regelbundet halverade sin risk att dö i förtid.
 
- Läkare brukar ge rådet att man ska sluta röka och gå ner i vikt för att behålla hälsan. Men det går också bra att börja träna om man vill leva länge, säger Liisa Byberg, forskare vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter.
 
Men deltagarna behövde träna regelbundet nästan tio år innan det syntes någon skillnad i studieresultatet. Innan dess löpte de lika stor risk att dö i förtid som de som inte motionerade alls.
 
De som tränat regelbundet i tio års tid halverade sin risk att dö i förtid jämfört med dom som inte tränade alls.
 
- De hade samma låga dödlighet som de som hade motionerat länge. Det visar att det lönar sig att börja träna också på äldre dar, säger Liisa Byberg vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter.
 
Efter trettiofem år kunde hon se att den grupp som tränade hårdast hade lägst dödlighet och levde längre än de som inte tränade alls. Måttlig regelbunden träning gav i snitt ett extra år att leva.
 
Det räcker med trettio minuters träning per dag för att uppnå förbättrad hälsa. En halvtimmes rask promenad så att pulsen går upp räcker enligt forskarna. Men ju mer desto bättre.
 
 
Källa: Sveriges Television, Dagens Nyheter
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel