Skribent: Kristina Nordqvist
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/1/2004

Här förenas öst och väst

Från kampsportsträning i Kina till Jane Fonda-aerobic i Beverly Hills. Yvonne Lin har en spännande och kontrastrik träningsbakgrund. På sitt hälsolab låter hon de bästa delarna ur båda kulturer smälta samman och bilda en harmonisk helhet.
 
Yvonne Lin har ett brokigt förflutet som både världsmästarinna i kinesisk kampsport och svensk aerobicspionjär. Hon har dessutom skaffat sig en gedigen utbildning inom medicin, psykologi och ekonomi.
—En röd tråd i både min träningsbakgrund och i mina teoretiska erfarenheter är att jag vill förena kropp och själ i allt jag gör. En god hälsa kräver en helhetssyn där både fysiskt och psykiskt välbefinnande ingår.
Även om hälsa, träning och medicin tillhör hennes favoritområden så är hon i grunden en naturbegåvad företagare och entreprenör. Hon var bara 17 år gammal när hon startade sitt första företag som importerade kampsportskläder från Asien till Sverige. Kärleken till kampsporten och Kina drev henne vidare i både träning och företagande. Hon begav sig så småningom iväg på affärsresor till Kina och har i perioder varit bosatt där flera
månader i sträck. Yvonne fick då möjlighet att träna tillsammans med kinesiska kampsportsmästare som utvecklade både hennes praktiska och teoretiska färdigheter.
—Kinesisk kampsport uppfattas ofta felaktigt här i Sverige. Vi tror att det mest handlar om kampdelen, att det är en sport med mycket slag och sparkar. Det många inte känner till är att kinesisk kampsport även innefattar lugnare varianter som till exempel Thai Chi och Qi Gong.
 
Världsmästare i Wushu
Den träningsgren Yvonne själv föll för var Wushu, en kinesisk stridskonst som består av en kampdel och en lugnare del med medvetande och andning.
—Jag minns första gången jag såg Wushu utföras. Deltagarna rörde sig så vackert till musik och jag associerade genast till dans.
Yvonne fastnade för Wushu redan första gången hon prövade och avancerade snabbt. Då hon bestämde sig för att börja tävla inom Wushu skickade den olympiska kommittén henne till Kina där hon så småningom vann VM-guld.
Men efter flera år inom kampsportsvärlden kände Yvonne att hon ville förnya sig. Hon ville inte släppa Wushuträningen helt men kände att hon behövde komplettera sin träning. För Yvonne är ingenting uppdelat i svart eller vitt och manligt eller kvinnligt, hon tycker istället att det är viktigt att blanda kontraster
både när det gäller träning och livsstil.
—Eftersom kampsport går ut på strid kan miljön runtomkring lätt bli lite grabbig. Jag har inget emot träning som av tradition anses mer maskulin. Tvärtom tycker jag om att tänja på gränser och motverka indelning av kvinnligt och manligt inom träningsvärlden.
 
Jane Fonda och Beverly Hills
Yvonne upptäckte att aerobics passade perfekt som komplement till Wushu, hon sökte sig därför till aerobicsträningens hemland, USA. En annan anledning till att Yvonne lämnade Kina för ett tag var att hon träffade sin första make. Han var också aktiv inom kampsportsvärlden och tog med henne till sitt hemland, USA. Under flera år pendlade de mellan Stockholm och Beverly Hills.
En dag när Yvonne var ute och sprang i ett parkområde i Beverly Hills passerade hon de igenimmade fönstren på Jane Fondas aerobicstudio.
—Jag var vältränad just då och tyckte att det där med aerobics mest verkade fånigt. Hur jobbigt kunde det vara att sprattla lite med benen? Men den där svettdimman som alltid fanns på aerobicsalens fönster gjorde mig nyfiken. Kanske var det lite jobbigt ändå, minns jag att jag tänkte.
Nyfikenheten ledde in Yvonne i Jane Fondas aerobicstudio. Hon skrev upp sig på ett prova på-pass av svåraste graden, nybörjarpassen var ju inte att tänka på…
—Efter en och en halv timme var jag fullständigt slut. Jag formligen kröp ut ur aerobicsalen, chockad men glatt överraskad över hur pass tufft det faktiskt var. Jag kopplade ihop aerobics med att träna i en glad miljö tillsammans med tjejer. Mest glad var jag över att ha hittat ett perfekt komplement till min kampsportsträning.
 
Showaerobics
Yvonne fick god kontakt med Jane Fonda och hennes delägare och det dröjde inte länge förrän hon själv började leda aerobicspass. Hon delade då sal med några av de bästa instruktörerna i USA.
—På 80-talet var aerobicsinstruktörer från Hollywood en show i sig. Jag hade lite svårt att som förnuftig svenska leva upp till de andras mikrofonsång och dansuppvisningspass, men jag gjorde mitt bästa, skrattar Yvonne.
Men allt var inte bara glatt och superkul. Yvonne fick också erfara den glättiga aerobicträningens baksida:
—För första gången i mitt liv insåg jag att träning för många enbart handlar om utseende. Från att ha kommit från en tävlingsbetonad idrottsmiljö, där prestation är det enda som räknas kändes den hysteriska kroppsfixeringen på gymmen väldigt ytlig.
 
Ylab förenar öst och väst
Efter att ha lanserat Jane Fondas aerobic i Sverige märkte Yvonne att många även här började träna aerobics enbart i syftet att få en snyggare kropp.
Yvonne fick sig därför en tankeställare och bestämde sig för att söka sig tillbaka till sina kampsportsrötter. Men som den mångfacetterade person hon är ville hon ändå kombinera den asiatiska träningsformen med de bästa delarna från den västerländska.
Resultatet blev Ylab, ett hälsolab som Yvonne startade tillsammans med
sin man; Anatoli, som hon mötte på träningsuppdrag i Ryssland. Ylab har idag utvecklats från att ha varit ett träningscenter som erbjuder klasser i allt från boxningsaerobics till lugnare varianter som yoga och zenergy till att också innefatta individuell hälsorådgivning.
—Ylab är för mig en dröm som har gått i uppfyllelse. Äntligen får jag utlopp för mitt synsätt om träning och hälsa som en balanserad helhet. Att det gäller att ta till sig de bästa delarna från fl era olika kulturer och utifrån det forma ett koncept som får människor att må bra.
 
Fakta:
Yvonne Lins företag Ylab Wellness är ett hälsolab mitt på Drottninggatan i Stockholm. Hit kommer kunder som vill ha skräddarsydd hjälp med till exempel övervikt, ryggont, stress och depression. En inledande analys följs av ett personligt program med kurser och gruppaktiviteter. Personliga tränare, dietister och terapeuter samarbetar i team med varje individuellt hälsoprogram.
Yvonne Lin beskriver sina kunder som ”för friska för sjukvård men för sjuka för friskvård”. Dessutom erbjuder Ylab Wellness träningskurser för alla som vill pröva på Pilates, A-box, Poweryoga, Thai Chi, Qi Gong, Zenergy, Core, Feldenkrais eller Power Qi. Både hälsoprogram och träningskurser genomsyras av det så kallade ”Wellnes-konceptet” som enligt Ylabs skapare Yvonne Lin betyder harmoni mellan kroppen, själen och livet.
 
Kort om Yvonne:
Namn: Yvonne Lin.
Ålder: 47.
Bor: Vasastan i Stockholm.
Yrke: Företagare.
Familj: Maken Anatoli och barnen Christian 16, Maria 11 och Nathalie 6.
Vad betyder sund för dig? Balans. En realistisk syn på välbefinnande. Fanatisk hälsosamhet är väldigt osunt.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel