Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/23/2010
Uppdaterad: 7/29/2015

Magdalena Forsberg från idrottsstjärna till behåprofil: så väljer du rätt sportbehå

Att välja sportbehå är jätteviktigt enligt Magdalena Forsberg. Hon är mest känd som skidskyttedrottning och OS-medaljör, men numera är hon behåprofil och hjälper dig att välja rätt sportbehå.
 
Magdalena Forsberg från idrottsstjärna till behåprofil: så väljer du rätt sportbehå
Magdalena Forsberg är en av Sveriges mest älskade idrottsstjärnor. Fyra gånger har hon fått radions Jerringpris som delas ut till den som gjort årets största idrottsprestation och det är svenska folket som röstar fram vinnaren.
 
Nu har svenska behåföretaget Swegmark of Sweden anlitat Magdalena Forsberg som behåprofil. Det innebär att hon testar och ger utlåtande om deras sportbehåmodeller.
 
- Vi kvinnor har många gånger dålig koll på vikten av att ha en bra sportbehå. Jag har själv slarvat i många år. Slarvet gör träningen obekväm och sliter på kroppen. Det är viktigt att gå till en välsorterad butik och be om hjälp att prova ut en behå som har rätt passform, rejäla axelband, stabiliserar och fyller de behov man har för sin träning, säger Magdalena Forsberg.
 
Behå är en färskvara
Enligt Magdalena är det viktigt att lära kvinnor vikten av att använda sportbehåar för att undvika skador och göra träningen bekvämare.
 
- För mig är det en självklarhet att ha rätt saker när man tränar. Det gör att det blir roligare att träna. Allt känns lättare. Att ha en sportbehå är superviktigt och att byta ofta är viktigt. En behå är en färskvara. När de tappar i elasticitet eller tappar formen på grund av tvätt och slitage är det dags att köpa en ny.
 
Brösten består av fett, bindväv och körtlar. Det går inte att förändra formen på brösten genom träning. Däremot går det att bygga upp musklerna som ligger bakom bröstet för att på så sätt få mer stadga och lyft. Det går också att få mindre bröst genom förbränning av de fettceller som finns i brösten.
 
Vid träning utsätts brösten för mer belastning och slitage än normalt, vilket gör att en vanlig behå inte räcker till under ett träningspass. Bröstens fett och bindväv belastas extra hårt och det gör att brösten tappar form och blir slappare.
 
Genom att använda en sportbehå kan bröstens rörelse minska med upp till 78 procent. En sportbehå med dålig stadga eller i fel storlek kan däremot ge skador på brösten och värk i axlar och nacke.
 
Så väljer du rätt sportbehå enligt Magdalena Forsberg:
 
 • Var inte rädd att be om hjälp i butiken. Det är viktigt att du får rätt storlek. Om du befinner dig i ett provrum testa gärna att hoppa upp och ned, det känns konstigt men ger en bra uppfattning om behåns stadga.
   
 • Välj en sportbehå i ett material som transporterar bort svetten. Material som Tactel Aquator håller dig torrare. Då slipper du en svettchock runt brösten på gymmet.
   
 • Om banden korsas bak, eller åtminstone inte går rakt ned över skulderbladen, gör att de inte är i vägen vid till exempel situps och ger en stadigare känsla.
   
 • Vadderade och justerbara axelband gör även det sportbehån extra bekväm och du slipper skavsår.
   
 • Personligen föredrar jag sportbehåar som knäpps i ryggen eftersom det är svårt och obekvämt att kränga en behå över huvudet.
   
 • Allt material töjer sig med tiden, så välj en storlek runt bröstkorgen där du knäpper yttersta hyskan, då kan du tajta till behån allteftersom den töjer sig. Byt ut din sportbehå efter max ett år, då har materialet gjort sitt.
   
 • Välj en miljömärkt eller ökotex-certifierad behå, det gör jag med så många produkter som möjligt.
   
 • Ha flera sportbehåar att byta mellan - en i tvätten, en på kroppen och en som väntar på nästa omgång är min melodi.
   
  Så hittar du rätt storlek
  För att hitta din storlek behöver du två mått: omfånget runt brösten och omfånget under brösten.
   
  Skillnaden i cm mellan måttet under brösten och måttet runt bröstens högsta punkt, avgör kupstorleken.
   
 •  
  Fakta:
  Magdalena Forsberg:
  Ålder: 42 år
  Civilstånd: Gift med skidåkaren Henrik Forsberg och har två barn, 2 och 6 år
  Bor: Bergeforsen, Timrå
  Antal OS: 3 stycken Albertville 1992, Nagano 1998 och Salt Lake City 2002
  Antal världsmästerskap i skidskytte: 6
  Världscupen: 6 totala världscupssegrar (1997-2002)
  Gör: Idrottsansvarig hos företaget Hello Sweden, arbetar som föreläsare samt som expertkommentator hos SVT. Och numera även behåprofil hos Swegmark of Swedens sportbehåar.
   
  Sex snabba frågor till Magdalena Forsberg:
  Hur mycket tränade du som mest?
  När jag tävlade på elitnivå så tränade jag fem till sju timmar om dagen. Elva pass i veckan. Jag var bara ledig på söndagar.
   
  Vad är det främsta som idrotten har bidragit till i ditt liv?
  Jag har fått otroligt mycket tillbaka av idrotten. Jag har fått en unik möjlighet att ha det som jag tycker är absolut roligaste som finns som yrke.
   
  Hur viktigt är det att ta hand om sin kropp?
  Jätteviktigt. Många likställer träning med det rent estetiska. För mig är det betydligt viktigare att må bra. När man rör på sig händer det positiva saker i kroppen.
   
  Hur mycket tränar du idag?
  Jag motionerar i princip varje dag.
   
  Har du något råd att ge till kvinnor i 40-årsåldern som tränar?
  Gör något roligt. Rör på dig i din egen takt. Sätt upp mål och kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av.
   
  Har du några tips till nyblivna mammor som vill börja träna?
  Glöm inte bort dig själv. Se till att prioritera träning. Det är viktigt att må bra som mamma. Det kan vara något så enkelt som en promenad med vagnen.
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  3/28/2012 1:43:16 PM - Claes-Erik Eriksson
  jaktfråga till magdalena forsberg
  VI/ jag här nere skulle vilja komma ikontakt med M-forsberg angående bjudjakt i höst,hur gör man,?kan ni förmedla detta till henne ?
  Vh 076-8121664
   
  3/28/2012 1:42:54 PM - Claes-Erik Eriksson
  jaktfråga till magdalena forsberg
  VI/ jag här nere skulle vilja komma ikontakt med M-forsberg angående bjudjakt i höst,hur gör man,?kan ni förmedla detta till henne ?
  Vh 076-8121664
   
  10/23/2010 3:03:37 PM - annika
  behåstorlek
  Jag tycker att alla sportbehå sitter så tajt. De liksom bara klämmer åt. ska det va så
   
  Kommentera denna artikel