Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/9/2012

Så lyckas du på Göteborgsvarvet

Lagom lång och inte lika flåsig som ett millopp: halvmaran är en distans som lockar många. Hela 50 000 löpare är anmälda till Göteborgsvarvet, världens största halvmaratonlopp som går av stapeln nu på lördag.
 
Så lyckas du på Göteborgsvarvet
Men hur ska man då lägga upp loppet för att lyckas?
 
- Käka bra och sov bra två dagar innan. Fixa allt med tävlingsskor och kläder dagen innan. Ät som vanligt och gå inte ut för hårt, säger Rubin McRae, före detta nyzeeländsk landslagslöpare som idag driver träningsföretaget Running Sweden samt är tränare för Hässelbys meriterade friidrottsklubb.
 
Under själva loppet finns det en hel del smarta taktikknep att ta till. Till exempel är det lätt att dras iväg under den allmänna starthetsen de inledande två kilometerna. Många kommer springa förbi dig och det kan kännas frustrerande. Men se till att ha is i magen.
 
- Var beredd på det och ta det lugnt, se de första kilometerna som uppvärmning. Efter första bron kan du tänka dig att loppet har börjat. På Hisingssidan är det förhållandevis platt, där kan du trycka på lite tills du kommer till nästa bro. Tänk också på att börja dricka tidigt, särskilt om prognosen säger att det ska bli varmt. Spara också lite krafter inför sista backen från Götaplatsen och in i mål, den är ganska lång och tar krafter ur benen.
 
En bra tumregel under en halvmara är att försöka springa de sista fem kilometerna snabbare än de första fem. Gå igenom banan i huvudet dagarna innan och visualisera loppet innan du ställer dig på startlinjen. Föreställ dig hur du kommer att känna under olika delar av loppet.
 
När du har nått parken och det bara är en kilometer kvar till mål, då är det bara att ge järnet. Det du nu har framför dig är den fantastiska känslan att gå i mål i världens största halvmara och tillsammans med yppersta världseliten.
 
Och när tröttheten slår till, för det kommer den att göra, då har Rubin ett mantra att ta till:
 
- Jag brukar tänka ”I'm strong, I'm light”. Upprepar det för mig själv, hela vägen in i mål.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel