Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/14/2014

Stillasittande hotar vår hälsa

Nästan tre av tio svenskar sitter stilla åtta timmar eller mer varje dag, visar en undersökning från Statens folkhälsoinstitut. Skillnaderna är stora mellan olika åldersgrupper, unga i åldern 15-29 år är mer stillasittande än andra.
 
Stillasittande hotar vår hälsa
I undersökningen har 1 000 personer i åldern 15 år och uppåt tillfrågats om hur vanligt det är att de har stillasittande perioder på två timmar eller mer.
 
Nästan trettio procent, säger att de sitter stilla i två timmar minst en gång varje dag utan att resa sig. Undersökningen visar också att 30 procent sitter stilla åtta timmar eller mer under en vanlig vardag. Nästan 40 procent uppger att de sitter stilla åtta timmar eller mer en typisk dag.
 
– Det verkar som att stillasittandet i sig är en riskfaktor. Det är viktigt att fler inser betydelsen av att då och då resa sig från ett stillasittande arbete eller tv-soffan. Ta en bensträckare helt enkelt, säger Johan Faskunger, utredare på Statens folkhälsoinstitut.
 
En genomgång av aktuell forskning visar att även personer som regelbundet är fysiskt aktiva sannolikt har en ökad risk att dö i förtid och att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, om de samtidigt sitter stilla mycket i övrigt.
 
Stillasittande ökar risken för sjukdomar
Genom att sitta stilla längre perioder ökar risken för nedanstående sjukdomar, enligt aktuell forskning.
 
• Dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar.
• Hjärt- och kärlsjukdomar.
• Endometriell cancer
• Diabetes typ 2.
• Ökad risk för höftfrakturer hos äldre kvinnor.
• Gallsten, särskilt för kvinnor.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel