Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/14/2015

Qigong får dig i balans

I det gamla Kina fick läkaren bara betalt så länge hans patienter var friska. Blev de sjuka hade läkaren inte gjort sitt jobb, och då var han ju inte längre värd sitt arvode. "Den visa läkaren botar sjukdomar innan de har brutit ut" var mottot. I den andan av förebyggande friskvård växte qigong fram och har nu gjort sitt segertåg också över västvärlden. Det är lätt att förstå varför redan efter den första träningsstunden.
 
Qigong får dig i balans
Qigong bygger på mångtusenåriga erfarenheter om sambandet mellan naturens och det mänskliga livets processer. Balans och mental såväl som fysisk styrka är målet med träningen. Faktiskt handlade det från början om att härma djurens sätt att andas och röra sig.
 
Smaka till exempel på namnen Leaping Monkey, Turning Tiger, Lion’s Roar, Coiling Snake, Flying Crane. Det är namn på urgamla qigongövningar, och många finns kvar än idag. Idag har det utvecklats tusentals varianter ur dessa första djurhärmande rörelser. När man tränar qigong odlar och förfinar man djurens färdigheter: balans, smidighet och styrka. På så sätt uppnår man hälsan, motståndskraften och vitaliteten hos djuren.
 
Holistisk hälsosyn - kropp och själ hänger ihop
Att utöva qigong innebär att ta till sig en holistisk hälsosyn från öst. I öst anser man att kropp och själ hänger ihop. Därför tränar man sinnet lika mycket som kroppen när man tränar qigong. Det kan till och med sägas vara ett tidstecken att qigongutövandet har expanderat så stort i västerlandet just nu. Vår splittrade samtid är fylld av tusen val och krav och en ständigt underliggande frustration över att inte prestera och uppnå den högsta lyckan om och om igen. Vår västerländska livsstress är ju inte bara yttre utan precis lika mycket inre.
 
Qigongmästaren Michael Tse menar att om någon i öst är frisk och full av energi är han lugn och avslappnad, han ler och känner sig säker. I västerlandet anses man energisk om man arbetar mycket, skrattar ofta och är mycket aktiv. Men då förbrukas mycket energi som till slut kan ta slut så att man blir sjuk. Det gäller i stället att spara sin energi.
 
Michael Tse hävdar också att kroppen förlorar sina normala funktioner när vi tar mediciner, vitaminer och droger för att bli friskare. Kroppen blir nämligen mättad på substanserna och till sist beroende, och då kan man inte längre producera sin egen energi. Qigong däremot är hjälp till självhjälp. Kroppen stimuleras att själv jämna ut och balansera energinivåerna.
 
När man blivit frisk genom att aktivt träna qigong säger man i Kina att sjukdomen aldrig kommer tillbaka eftersom kroppen byggt upp en immunitet. En organism i balans klarar av både yttre och inre påfrestningar. ”Allt som händer på insidan syns på utsidan”, säger kineserna. Och hur intelligent eller rik man än är behöver man en sund kropp för att kunna ta tillvara sin talang och sin personlighet.
 
Yin och yang ska balanseras
Så, allt det här talet om balans - hur ska man förstå det egentligen? Det är faktiskt ganska enkelt och bygger på yin- och yang-principen. Alla egenskaper och tillstånd finns på två sätt, som varandras motsatser. Vi har till exempel kvinnligt/manligt, vått/torrt, mörkt/ljust, natt/dag eller mjukt/hårt. Om vi har en sida måste det finnas en annan sida också som balanserar denna, annars kan den inte existera. Det gäller alltså att uppnå en balans: lika mycket vått som torrt, lika mycket mjukt som hårt osv. Symbolen för yin och yang kan lika mycket sägas vara en symbol för qigong. I symbolen ser vi att i yin-delen finns fröet till motsatsen yang och tvärtom. Det innebär att det ena tillståndet är ett beroende och en förutsättning för motsatsen. Utan yin kan inte yang finnas och tvärtom.
 
Qigong är en form av självläkning som återupprättar balansen mellan yin och yang. Qi är den vitala kraften som gör att vi lever överhuvudtaget. Utan den blir vi trötta och sjuka och dör. Gong betyder arbete eller träning. Alltså är qigong träning med livskraft och att arbeta med sin energi. I Kina kallar man det också långt liv-metoden.
 
Qi flödar i meridianerna. Meridianerna är kanaler som löper mellan olika punkter i vår kropp. Punkterna, ja det är de berömda akupunkturpunkterna. Varje akupunkturpunkt hör till en meridian, och varje meridian har sin egen funktion i relation till de inre organen. Punkterna ser till att meridianerna är friktionsfria och fungerar. "Smärta betyder att det inte är friktionsfritt. Friktionsfritt betyder att det inte finns smärta”, säger man inom kinesisk läkekonst.
 
Energiarbetet, qigongträningen, består av att se till att balansen av qi rättas till och upprätthålls i meridianerna. Det är ju inte så konstigt när man tänker efter: dålig qi ut, bra qi in, för mycket qi till ställen med för lite qi.
 
Tre beståndsdelar
Qigongträning innehåller tre beståndsdelar.
 
1. Andning: Vi måste andas för att överleva, och andningen avgör ofta hur vi mår. En bra andning går att träna upp och ska synkroniseras med rörelserna. Inandning tillför positiv qi, utandning för bort negativ qi. Det handlar om långsam djupandning som hjälper till att reglera den inre energin och lugna hjärnan..
 
2. Hållning, rörelser: Rätt rörelser är avgörande när man tränar qigong. Eftersom träningen går ut på att få igång och balansera qi-flödet i kroppen avgör rörelserna och hållningen att flödet kan passera på rätt sätt utan blockeringar. Rörelserna är långsamma, flytande och koncentrerade vilket gör att lederna mjukas upp och blodet cirkulerar bättre. Genom att utföra rätt rörelser och på rätt sätt övas också vår kroppsmedvetenhet upp.
 
3. Medvetandeträning: Qigongträning innebär också att träna sinnet, att ha rätt attityd. Koncentrationen ska tränas upp tills man uppnår ”ett tomt medvetande”. Då är man ett med universum, ”himmel och människa blir ett”. Rätt andning och rätt rörelser utan djup koncentration blir som vanlig gymnastik. Det speciella med qigong är just att vi inte bara tränar kroppen utan också vårt medvetande, vår mentala förmåga. Att lära sig att tömma sinnet och komma ner till ”den naturliga nivån” fyller oss med lugn energi och tömmer negativ stress och oro.
 
Alla oavsett ålder eller fysisk kondition kan lära sig qigong och kan träna regelbundet. Det är en träningsform som passar alla och den kan anpassas till många typer av besvär och fysiska hinder. Qigong tränas såväl på Polishögskolan som på äldreboenden.
 
De fantastiska resultaten
När man regelbundet tränar qigong blir effekten stor och många fantastiska resultat har rapporterats. Här är några:
 
Stress: Uppövad kroppsmedvetenhet gör att vi lär oss känna kroppens begränsningar, reaktioner och inte lika lätt går över vår gräns, och blir utbrända och överansträngda.
 
Prestation: Qigong gör att man kan bibehålla sitt lugn och sin stabilitet och därmed prestera bättre under press, till exempel vid tävling.
 
Sömn: Andning-hjärta och nervsystem påverkas av qigong-träning och det hjälper mot insomningsproblem och gynnar en djupare sömn.
 
Matsmältning: Qigong förbättrar matsmältningens mekanism genom att stärka musklerna som transporterar födan genom mag-tarmkanalen.
 
Hållning och rörlighet: Qigong tränar upp kroppen, skelettet och andningen och gör därför att hållningen blir bättre.
 
Humör: En bra och sund kropp ger en bra attityd medan en dålig och osund kropp framkallar en dålig attityd. Kropp och själ hör ihop.
 
Blodcirkulation: Qigong ökar mängden blod till hjärnan, händer, fötter och till kapillärerna i hela kroppen.
 
Immunförsvar: Qi- och blodflöde förbättras av qigongträning. Då stärks immunförsvaret.
 
Hjärta och blodtryck: Qigong stärker hjärtmuskeln och ökar antalet slag så att mer syre kan nå vävnaderna och fler avfallsprodukter rensas ut. Avslappning och djup bukandning får blodkärlen att slappna av och utvidgas något. Det leder till mindre motstånd för blodflödet och på så sätt minskat blodtryck.
 
Fakta:
Läs vidare om fler konkreta resultat och personliga berättelser på: www.europeanzhinengqigong.net
 
Källa: Qigong - så finner du din inre energi av Michael Tse
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel