Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/27/2016

Sömn - därför behöver du sova bra

En dansk studie visar att kroppens celler åldras mycket snabbare om vi får för lite sömn.
 
Sömn - därför behöver du sova bra
För lite sömn är enligt forskarna mindre än sju timmars sömn per natt. Det kom man fram till i en studie där man studerade sömnen hos 30 tvillingpar under 15 nätter.
 
Forskarna kom fram till att våra celler fungerar sämre vid för lite sömn. Man såg att de som sover för lite har färre mitokondriella DNA-kopior i blodet.
 
Dessa återspeglar hur bra mitokondrierna fungerar. Mitokondrier kan liknas vid cellernas kraftverk. Ju bättre fungerande mitokondrier desto bättre fungerande celler och desto friskare är vi.
 
Man kom fram till att cellfunktionen sänktes till en nivå som motsvarar ett åldrande på tio år om man sov 90 minuter mindre än man borde under en längre period.
 
Denna studie stödjer en tidigare studie som också kom fram till att färre mitokondriella DNA-kopior i blodet förknippas med en kortare livslängd.
 
Forskarna menar att sömn kan jämföras med vad som händer med våra celler när vi åldras. Genom att sova bättre tror forskarna att man kan korrigera antalet mitokondriella DNA-kopior. Om man dessutom har en aktiv livsstil kan man förhindra nedgången i DNA-kopior och försämrad mitokondriefunktion ytterliggare.
 
Källa: University of Southern Denmark
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel