Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/1/2011

Oskyddat sex gör att allt fler unga smittas av könssjukdomar

Antal fall av gonorré har ökat med 19 procent jämfört med föregående år och enbart i augusti rapporterades 3462 fall av klamydia i landet. Det visar färsk statistik från Smittskyddsinstitutet. Samtidigt är antalet oönskade tonårsgraviditeter i Sverige fortsatt bland de högsta i västvärlden.
 
Oskyddat sex gör att allt fler unga smittas av könssjukdomar
Sexualrådgivare Olle Waller möter regelbundet ungdomar genom sitt arbete. Enligt honom har de allra flesta en god kunskap om att kondom kan förhindra både graviditet och könssjukdomar, men många väljer ändå att ha oskyddat sex.
 
– Det är beteendet som är problemet. Det finns många skäl till varför kondomen förhandlas bort. Ett vanligt exempel är att man inte vill visa misstro mot sin partner. Många som har oskyddat sex har också ett riskbeteende när det gäller alkohol, droger och liknande. Jag pratar dessutom ofta med ungdomar om att det ska vara okej att en tjej har en kondom i beredskap – utan att hon ska få en stämpel för det, säger Olle Waller
 
För att kunna bryta trenden med ökningen av könssjukdomar och det höga antalet oönskade graviditeter bland ungdomar i Sverige, behöver sexualundervisningen i skolorna utökas och breddas, enligt Olle Waller.
 
– De mjuka frågorna om attityder och värderingar behöver också belysas. Dessutom är det viktigt att alla skolelever får undervisning i sex- och samlevnad, något som inte är fallet i dag.
 
Gonorré ökar i Sverige
 
– Utvecklingen är beklaglig och det är särskilt oroväckande att antalet nya fall av gonorré har ökat under det senaste året. Gonorré behandlas med antibiotika men har blivit allt mer svårbehandlad på grund av resistensutveckling. Resistent gonorré sprids allt mer också i Sverige, säger Lena Marions, gynekolog vid kvinnokliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.
 
Både klamydia och gonorré orsakas av bakterier och kan vara svåra att upptäcka eftersom de inte alltid ger symptom. Om infektionerna inte behandlas i tid finns det risk för spridning till äggledarna vilket kan leda till svårighet att bli gravid.
 
Sverige har samtidigt bland det högsta antalet oönskade tonårsgraviditeter i västvärlden. Under 2010 avslutades 6390 tonårsgraviditeter genom abort, vilket innebär att ungefär 80 procent av de tonåringar som blev gravida valde att avsluta sin graviditet.
 
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/26/2012 11:05:23 PM - unPXnyRwSxesF
AKbRMgGjVwQIpHkF
Great article but it didn't have everything-I didn't find the ktcihen sink!
 
1/26/2012 6:58:18 PM - zZEvbEOBNnW
ErdZPZPpcmEWFI
Damn, I wish I could think of somtehing smart like that!
 
Kommentera denna artikel