Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/24/2014

Sluta röka och minska risken för grå starr

Att vilja undvika grå starr är ett gott skäl att sluta röka. En ny studie visar att om man röker mer än 15 cigaretter per dag ökar risken med 42 procent för att man ska drabbas av grå starr.
 
Sluta röka och minska risken för grå starr
I en vetenskaplig artikel i Jama Ophtalmology redogör överläkare Birgitta Ejdervik Lindblad vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset för en studie där hon och hennes medforskare följt 44 000 män i tolv år.
 
– Men vår studie visar också att det lönar sig att sluta röka. Risken för grå starr kommer visserligen inte ner till samma nivå som för icke-rökare, men ju längre tid som gått efter rökstopp, desto mer avtar risken, säger Birgitta Ejdervik Lindblad.
 
Den studie hon arbetar med är en av de största i världen. Den bygger på en enkät bland män i Örebro län och Västmanland, som gjordes 1997.
 
Alla män mellan 45 och 79 år fick frågor för att ge underlag för studier av hur olika livsstilsfaktorer påverkar olika kroniska sjukdomar, bland dem grå starr. Männen har sedan under tolv år följts upp vid ett par tillfällen i register över gråstarrsoperationer.
 
Sammanlagt var det 5 700 av dem som opererats under den tiden och forskarna fann således att de som slutat röka också avsevärt hade minskat risken att drabbas av grå starr.
 
– Ju fler cigaretter som männen rökte per dag, desto längre tid tog det för risken att avta. Men även hos de män som rökte mer än 15 cigaretter per dag kunde man se en halvering av risken 20 år efter att de slutat.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel