Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/5/2018

Nötter minskar risken att dö i tarmcancer

Personer med tarmcancer i stadie III som regelbundet äter nötter har lägre risk att dö i sjukdomen än de som inte äter nötter enligt en studie.
 
Nötter minskar risken att dö i tarmcancer
I den aktuella studien följdes 826 personer som behandlats med kirurgi eller kemoterapi mot tarmcancer. De följdes kliniskt under 6,5 år efter behandlingen.
 
Forskarna kom fram till att de som regelbundet åt minst 56 gram nötter per vecka hade 42 procent lägre risk för återfall och 57 procent mindre risk att dö i sjukdomen. När forskarna tittade på dem som åt andra nötter än jordnötter så minskade risken för återfall ytterliggare. Deras risk för återfall sjönk med 46 procent.
 
Exempel på nötter som deltagarna som sänkte sin risk mest åt var mandlar, valnötter, hasselnötter, cashewnötter och pekannötter. Jordnötter klassas botaniskt som baljväxt, men ingick ändå i begreppet nötter i studien.
 
Tidigare observationsstudier har visat att hälsosamt beteende såsom motion, normalvikt, lågt intag av socker och söta drycker förbättrar oddsen för tarmcancerpatienter. Lägger man då till upptäckterna från denna studie så kan nötter förbättra oddsen ytterligare.
 
Det aktuella forskarteamet har i en tidigare studie även sett ett samband mellan kaffekonsumtion och lägre risk för återfall och dödlighet i tarmcancer.
 
De rekommenderar sina patienter följande
 
* håll normalvikt
* träna regelbundet
* undvik snabba kolhydrater
* drick gärna kaffe
* ät gärna nötter
 
 
Källa: Yale University
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel