Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/29/2015

Doftämne i lavendel orsakar kontaktallergi

Doftämnet linalylacetat, som utvinns från lavendel, finns inte med på kosmetikaförordningens lista över allergiframkallande ämnen. Nu visar studier vid Göteborgs universitet att linalylacetat kan orsaka allergiskt eksem.
 
Doftämne i lavendel orsakar kontaktallergi
Enligt kosmetika-förordningen måste kosmetiska produkter som till exempel smink, hudkräm, schampoo, deodorant och tandkräm ha en innehållsdeklaration. På så sätt kan konsumenter undvika de ämnen man inte tål.
 
Doftämnet linalylacetat är ett undantag: ämnet finns inte upptaget i kosmetika-förordningen och behöver heller inte redovisas i innehållsförteckningar. Linalylacetat är i sig svagt allergiframkallande. Men studier vid Sahlgrenska akademin visar nu att ämnet kan reagera med syret i luften och bilda starkt allergiframkallande hydroperoxider. Linalylacetat kan därmed vara en vanlig orsak till kontaktallergier.
 
I studien testade forskarna 1 717 personer som var under utredning för eksem kopplat till kontaktallergi. Ungefär 2 procent av dem visade allergiska reaktioner mot linalylacetat.
 
– Det kan låta som en liten andel. Men det betyder att det är ungefär lika vanligt att vara kontaktallergisk mot linalylacetat som mot de andra doftämnen som listas i kosmetikaförordningen, säger Lina Hagvall, forskare vid Göteborgs universitet.
 
Personerna som reagerade mot oxiderad linalylacetat testades även mot andra doftämnen som ingår i dagens rutintester. Hela 57 procent visade då ingen allergisk reaktion.
 
– Försöken visar att det behövs en bred testpanel för att fånga kontaktallergier mot doftämnen. Majoriteten av de som har kontaktallergi mot oxiderad linalylacetat upptäcks alltså inte med dagens allergitester, säger Lina Hagvall:
 
– Eftersom ämnet heller inte deklareras på kosmetiska produkter har de som är allergiska svårt att undvika ämnet, vilket i värsta fall kan leda till att eksemen förvärras och blir kroniska.
 
Resultaten i studien bör enligt Göteborgsforskarna leda till att oxiderad linalylacetat inkluderas bland de doftämnen som används för diagnostisering av kontaktallergi. Ämnet bör dessutom redovisas i kosmetiska produkters innehållsförteckning, anser forskarna.
 
 
Fakta:
Kontaktallergi
Kontaktallergi innebär att kroppen utvecklar ett immunologiskt minne mot kemikalier i omgivningen. Kontaktallergi visar sig vanligtvis genom att huden utvecklar eksem i det område där kontakten skett med det främmande ämnet. I detalj uppstår den allergiska reaktionen när ämnet binder till hudens proteiner och aktiverar immunförsvaret. Långvarig kontakt kan leda till kroniska, svårbehandlade eksem. De vanligaste orsakerna till kontaktallergi är exponering för doftämnen, metaller och konserveringsmedel.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/26/2015 3:48:08 PM - Gertie
Ögonsveda
Jag har fått sveda i ögonen och lite svullna, röda ögonlock en dag efter att ha lavendeldoftande små kuddar över ögonen. Kan det vara ett samband?
 
Kommentera denna artikel