Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/29/2010

Kostråd som kan minska kronisk smärta som fibromyalgi

Det finns väldigt lite forskning kring Fibromyalgi och olika livsmedels effekter på den kroniska smärtan. Här listar vi dom livsmedel som hittills upptäckts kunna lindra smärtan.
 
Kostråd som kan minska kronisk smärta som fibromyalgi
Fibromyalgi var länge en diffus sjukdom som ingen tog på allvar. Senare trodde man att fibromyalgi handlade om inflammation i musklerna och sjukdomen klassades som reumatisk.
 
Nyare forskning visar dock att fibromyalgi inte är en reumatisk sjukdom. Den är snarare neurologisk och beror på en störning i det centrala nervsystemet som gör att kroppen skickar förstärkta, och för många, smärtimpulser till hjärnan.
 
Cirka två procent av befolkningen lider av sjukdomen. Dom flesta är kvinnor och i åldern 30-50 år.
 
Fibromyalgi kännetecknas av molande värk, ömhet och trötthet i kroppens muskler. Man kan också känna sig trött, ha huvudvärk och problem med magen.
 
Mat påverkar smärtan
Vissa livsmedel frisätter neurotransmittorer som ökar känsligheten och smärtan och nu har forskare kunnat påvisa att det även finns livsmedel som kan minska smärtupplevelsen.
 
Nedanstående kostråd kan vara värt att prova om du lider av fibromyalgi eller andra kroniska smärttillstånd.
 
1. Ät mer färskvaror
Många som har fibromyalgi lider även av IBS, irritable bowel syndrome. Genom att äta färsk mat utan konserveringsmedel och tillsatser kan symtomen minskas. Livsmedel som irriterar tarmen gör att kroppen skickar signaler till hjärnan som då ökar symtomen. Genom att välja ekologiskt undviker man dessutom bekämpningsmedel och kemikalierester.
 
2. Minska på koffeinet
Fibromyalgi tros vara kopplad till en obalans i hjärnans kemikalier som kontrollerar humöret. Det gör att symtom som orolig sömn och trötthet är vanliga. Att försöka bli piggare med hjälp av koffein gör dig i slutändan ännu tröttare och mer orkeslös än tidigare och rekommenderas inte.
 
3. Dra ner på potatisväxter
Normalt är grönsaker bland det bästa du kan äta, men för personer med ledvärk och kronisk smärta kan vissa grönsaker förvärra tillståndet. Prova att dra ner på eller helt utesluta till exempel tomater, potatis, paprika, chili och aubergine under en period och se om symtomen lindras. Dessa grönsaker tillhör familjen potatisväxter och har visat sig kunna förvärra smärtsymtomen hos vissa.
 
4. Få i dig omega-3
Omega-3, som till exempel finns i lax och annan fet fisk, har hyllats som hjärtvänlig och hälsosam, men omega 3 kan även lindra smärta. Fettsyrorna är bra eftersom de minskar inflammationer och hjälper hjärnan. Vegetariska alternativ är linfrö, hampafrö, valnötter och chiafrö.
 
En undersökning från 2006 visade att personer med artrit som dagligen tog kosttillskott av fiskolja minskade sin smärta med 60 procent. Omega-3 har dock inte testats specifikt på fibromyalgipatienter.
 
5. Dra ner på jäst och gluten
Jäst finns i dom flesta bröd och bakverk. Jäst kan öka risken för bildandet av svamp i kroppen, vilket i sin tur kan öka smärtan. Fibromyalgipatienter kan också vara mer benägna att bli glutenkänsliga. Genom att undvika jäst och gluten kan vissa patienter må bättre.
 
6. Minska på mejeriprodukterna
Man tror att 70 procent av alla vuxna i hela Världen lider av viss laktosintolerans, så det är inte förvånande att många fibromyalgipatienter har svårt att smälta mejeriprodukter.
 
I en studie från 1998 såg forskare att fibromyalgipatienter reagerade på ämnen som finns i mejeriprodukter och livsmedel och kött från ko. En övergång till vegankost har setts förbättra symtomen hos fibromyalgipatienter.
 
7. Dra ner på socker och snabba kolhydrater
Omkring 90 procent av fibromyalgipatienterna har lägre binjurarefunktion. Det påverkar omsättningen av kolhydrater och kan leda till lågt blodsocker, så kallad hypoglykemi. Det gör att de längtar efter socker och snabba kolhydrater. Prova att byta till fullkornsprodukter när det gäller pasta, ris och bröd. Undvik socker och sötsaker.
 
8. Minska på aspartam
Att vänja sig av med aspartam har visat sig lyckosamt för smärtpatienter som säger sig må mycket bättre efteråt. Det konstgjorda sötningsmedlet som finns i lightläsk och många sockerfria sötsaker aktiverar nervcellerna och kan på så sätt öka känsligheten för smärta. Aspartam är inte farlig för friska människor när det konsumeras med måtta, men kan öka smärtkänslighet hos personer med fibromyalgi.
 
9. Undvik tillsatser
Livsmedelstillsatser som natriumglutamat och nitrit orsakar ofta problem för smärtpatienter. Glutamat är en smakförstärkare som ofta finns i snabbmat, kinesisk mat, kryddor och färdiglagade maträtter. Glutamat kan stimulera kroppens smärtreceptorer så man upplever ökad smärtkänslighet. Nitrit är en vanlig tillsats i korv, skinka och bacon.
 
10. Undvik skräpmat
Enligt National Fibromyalgi Research Association rekommenderas att man begränsar eller helt undviker raffinerat socker, koffein, stekt mat, snabbmat, godis, läsk och konditorivaror. Förutom att dessa bidra till viktökning, kan de irritera muskler, störa sömnen och immunsystemet.
 
 
Källor: Holtorf medical group, Health magazine, National Fibromyalgi Research Association, Sveriges fibromyalgiförbund
 
 
Fakta:
Läs mer om kost och fibromyalgi:
 
Nutritional Treatments for Fibromyalgia>>
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
3/20/2017 1:14:14 PM - Kristina Halmstad
Ät som vanligt..
Tror inte man botar Fibromyalgi med
 
3/7/2017 12:22:48 AM - Margareta Liedstrand
Forskning
Först undrar jag vilken forskning som säger att fibromyalgi är en neurologisk sjukdom?
Jag har haft fibromyalgi sen början av 90-talet och har hävdat detta hela tiden. Skulle gärna vilja se källan.
För detandra är det säkert bra att se över kosten men vad jag förstår så handlar artikeln mer om IBS vilket jag inte har
 
3/5/2017 10:12:49 AM - Maran
Ät
Ät Glutenfritt bröd, använd maizena i stället för vetemjöl i matlagning. Baka själv. Ät inte för mycket ost kalkon, kokt medwurst är bra för magen drick koffeinfritt kaffe. Krydda inte förmycket på maten. Grilla i ugn istället för att steka. Använd glutenfri pasta. Ta även bort laktos det finns mycket att byta ut mot idagens affärer. &128522;
 
7/19/2016 2:40:48 PM - Bus
Alla är olika
Och jag får ont i magen av fullkornsprodukter o hatar fisk. Och då man inte ska äta bröd, jäst, mejeriprodukter, e- tillsatser, aspartam, gluten socker o fan o hans mormor så undrar jag ju vad ska man äta??? För om man kunde äta sig fri ifrån denna sjukdom kan jag nog lova att alla skulle göra det!!!!
 
3/17/2015 7:58:29 PM - linda
mat
Om man ska minska på allt detta så kommer man ju bli mera slö o matt, vad fan ska man äta då. Dessutom e jag redan smal o behöver ej gå ner i vikt. Vist de har rätt ang lågt blodsocker för jag får såna anfall dagligen, men har undvikit allt som stått här och hade lika ont ändå. Man kan ej leva på luft. Jag haft ont sen jag var 14 år och är 34 nu och i armarna o resten av kroppen kom för 1 år sen. o nu på dagen, men benen o allt annat skit kom när jag var 14 år.
 
10/2/2014 9:23:42 AM - Elisabeth
alla blir friska??
Om kost skulle bota/hjälpa, varför skriver läkare inte recept på kosthållning?? Har provat flera olika mirakelkurer, allt från fasta till LCHF. Å int blir jag bättre int!
 
10/1/2014 7:06:42 PM - Lena
Hade rätt
Börja med LCHF för 14 veckor sen bara för jag var så trött på vikten o värken.. All värk borta o 15kg
Nöjd till tusen o aldrig hungrig men visst är det fortfarande konstigt att inte hälla på en massa potatis,ris eller pasta på tallriken men de e de lätt värt
 
9/30/2014 8:56:05 PM - Isabel
Vad ska ni äta?
Om man inte förstår att viss kost skadar så får man väl ha ont.....vi väljer hur vi vill mår.
 
Att undvika kost de som stod uppe är inte någon som helst svårt. Finns hur mycket som helst att äta utan skräp mat .....
 
9/30/2014 8:52:32 PM - Isabel
Tack!
Det stämmer mer än 100% Det är så jag slapp medicin och smärtan
 
9/30/2014 9:46:51 AM - J
hmm
Att man inte ska äta tillsatser och processad mat är väl egentligen sunt förnuft. Grattis alla ni som mår bra utav lchf, bra att ni hittat något som funkar!
Själv blir jag rätt bitter utav alla 'så ska man äta'. Jaghar varit sjuk sedan tonåren, har tränat massor och ätit ren, hemlagad mat, men ändå mått dåligt.
Själv kan jag inte alls äta lchf pga gallkramper, ibland kan jag äta viss mat och må bättre i flera veckor, för att sedan helt plötsligt må jättedåligt utav samma mat..
 
6/26/2014 1:38:36 PM - Medina
Yes
Då är jag inte fel ute, då vet jag varför jag inte ska äta vissa saker, om jag tar färska grönsaker och steker i olja låter det koka ihop, avstår från potatis, äter mer kokt och avstår kaffebröd, mår jag så mycket bättre, men ibland blir får man ett sug efter just det man inte ska äta och då mår man så mycket sämre. Så nu förstår jag varför. Glömde lite text som jag nu rättat till
 
6/26/2014 1:33:15 PM - Medina
Yes
Då är jag inte fel ute, då vet jag varför jag inte vissa saker, om jag tar färska grönsaker och steker i olja låter det koka ihop, avstår från potatis, äter mer kokt och avstår kaffebröd, mår jag så mycket bättre, men ibland blir får man ett sug efter just det man inte ska äta och då mår man så mycket sämre. Så nu förstår jag varför.
 
5/13/2014 7:34:59 AM - Monika
Sund och ren mat = bra hälsa
Detta är grundtanken till den mat jag gick över till när jag fick mitt cancer besked! På bara 3v hade mina tumörer krymt med 25%, något som helt omöjligt skulle kunna ske enligt läkarna! Hade även haft värk i kroppen tidigare som försvann!! Sen
 
10/6/2013 6:45:02 PM - LCHFmademedoit!
Värk borta av LCHF
Jag drogs med ständig värk och trötthet i många år, men efter att ha gått över till LCHF, så försvann värken och jag känner mig så levnadsglad och pigg.
 
Jag är inte ensam om att ha fått smärtor av socker och kolhydrater. Aldrig mer kommer jag att utsätta min kropp för dessa gifter.
 
I min kost finns mycket animaliskt fett, och jag mår så bra, så bra...
 
 
10/2/2013 2:24:14 PM - Nina
Finns det någon diestist som kan ge bra kostschema
Jag vill träffa en dietist som kan både fibromyalgi.
Behöver få till nån form av matschema för ett par veckor som jag kan testa mig fram på.
För att ha en grund att stå på för en framtida matändring.
Alla tips är välkomna.
Tack.
Nina
nk1969@live.com
 
8/19/2013 12:20:34 AM - Bodil
Fibroklinik?
Hej!
Blir väldigt glad att läsa om en fibroklin. Med specialister! Var finns denna?
 
4/27/2013 9:38:00 PM - daina
hmm
jag vill åxo veta VAD vi ska äta istället för vad vi ska undvika..
 
7/17/2012 1:15:29 AM - Anita
LCHF
LCHF har också minskat min värk. Magen är lugn. Sötsuget borta. Pigg på morgon etc. Äter så lite kolhydrater som möjligt.
 
6/27/2012 11:52:18 AM - Mari-Therese
Våga prova, vad har vi att förlora?
Vad jag förstår av denna artikel så är det högst individuellt hur ovan nämnda livsmedel påverkar oss med fibromyalgi. En person kan äta en del av det som nämns medan en annan inte kan det. Men den personen kan äta något som den förra inte kan äta. Man måste helt enkelt prova sig fram och det är väl värt att lägga ner tid på att prova att utesluta en del av de här livsmedlen ett tag för att se om det hjälper? Vad har vi att förlora? För min egen del har jag märkt att när jag undviker spannmålsprodukter (bröd och pasta, även fullkornsalternativen)och stärkelserik mat såsom t ex ris, potatis och andra rotfrukter (grönsaker som växer under jord) så försvinner mina magproblem (IBS och magkatarr). Kött och mjölkprodukter tåler jag men äter inte griskött alls och oxkött äter jag högst en gång i veckan. Det är istället kyckling och fisk som jag oftast äter. Eftersom jag inte äter kolhydrater så måste jag äta mer fett för kroppen måste ju få energi ifrån något. Det har visat sig att jag äter exakt så som de som äter LCHF-kost (low carb, high fat= få kolhydrater, mycket fett). Detta har resulterat i att magen är lugn och värken är så gott som obefintlig. Jag mår så mycket bättre och jag är aldrig hungrig. Denna kosthållning har gjort underverk för mig. Dessutom så försvinner min övervikt. Mitt råd till er medmänniskor med fibromyalgi är att ni provar er fram. Prova gärna min kosthållning och se om ni också blir bättre. Lycka till! Kram!
 
5/5/2012 2:46:17 AM - Linda
Vi kan äta
Hej
Jag har upptäckt att jag är 99% smärtfri när jag tar bort det som står i artikeln.
Det går att äta allt som är lagrat i mjölksyra utan socker.
Tex äter jag: frukost: omelett på tre ägg, havssalt, spenat oliver fetaost.
Lunch: grönsakstallrik med skaldjur/fryst ungsstekt kyckling/lax, rökt fisk.
Middag: grönsakstallrik olivolja selleri bladkål oliver alfaalfa ingefärste, blåbär hallon jordgubbar nötter utan salt.
Salt mm förvånansvärt mycket matvaror produkter innehåller tillsatser. Vi känner igen dessa ämnen då de börjar på E-nr i innehållsförteckningen.
Mao ät alla färska grönsaker, bär frysta, brukar vispa grädde till, feta fisket. Fryst kött. Vit fisk skaldjur. Fetaost får/getost. Mao medelhavsmat.
 
9/27/2011 4:35:05 PM - V
Raw food
Jag tror att en raw food kost kan vara bra för oss. Kolla in Curly Food. En tjej jag känner som gör fantastisk mat. Jag funderar på att byta helt och hållet till den kosten i alla fall i ett halvår. Det ser helt fantastiskt god ut och det är värt ett försök att minska smärtan! Jag trodde att det inte fanns något gott kvar att äta efter att man tar bort allt ovanstående men www.curlyfood.se har bevisat motsatsen. På hennes Face Book syns alla fantastiska maträtter varje dag. Jag ska till en smärtklinik som har en Fibro. avdelning med en massa specialister, det ska bli intressant. Ska även till en dietist för lite support. Allt är värt ett försök!
 
9/10/2011 12:10:36 AM - Lana
Vilken forsning...
....har bevisat detta!! Att man blir bättre av att utesluta allt detta....
Nog har man lyssnat på olika experter som alla har sitt unika sätt att lindra.
Tycker synd om oss fibrom.sjuka för vi vill så gärna lindra symptomen att vi går på allt och är villiga att testa allt....Är innerligt trött!!!!
 
7/9/2011 8:47:00 AM - OtNVUURfxV
XlAUobzjADSaM
Great post with lots of impotrant stuff.
 
7/7/2011 4:28:49 AM - NuxyvnmLxTGaGvs
QqnLGZCoG
Never seen a beettr post! ICOCBW
 
5/26/2011 4:05:30 AM - XMGgCZZZnhyUJ
DIsuKOmNDTtzQCMhh
Hey, that post lveeas me feeling foolish. Kudos to you!
 
6/19/2010 9:48:27 AM - Nonna
Kostråd som skall gälla alla med olika krämpor
Ingen behöver svälta i detta land.det är helt rätt att man skall börja från början med att prova en del olikamaträtter.Börja med soyamjölk naturell ta bort smör på smörgås ta bort alla veteprodukter allt med fullkorn är bra lactos produkter kalkon allt vitt kött går bra.Omega 3 drick mycket vatten .Samt BJÖRKASKA och rör på er fast ni har ont kroppen o hjärnan tål detta.Så lycka till så kommer ni snart att må toppen..Kroppen är en motor som behöver att tas omhand om..smörjas inifrån o ut..
 
5/27/2010 8:32:10 PM - Cecilia
Äta mat
Laga egen mat, tex fisk, kött, kyckling. Ha grönsaker till och undvika allt som kan stöka till det i kroppen såsom socker, bröd (mjöl).
Jättesvårt??
 
5/22/2010 7:29:21 PM - sonitta
Vaaa?
Ska vi svälta oss friska...?
 
5/4/2010 6:49:29 PM - Jade
???
Ja precis... vad kan man äta...ingenting tydligen.
 
4/20/2010 8:58:49 AM - jadu
jadu
vad SKA vi äta??? Skriv det istället...
 
Kommentera denna artikel