Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/10/2016

Motion minskar risken för förkylning och influensa

Att röra på sig mycket, sova ordentligt och få i sig c-vitamin. Det är vad som hjälper kroppen hålla snuvan borta.
 
Motion minskar risken för förkylning och influensa
Luftvägsinfektioner som förkylning och influensa kan motas med rätt verktyg. I en doktorsavhandling från Karolinska Institutet undersöktes hur livsstilsfaktorer såsom fysisk aktivitet påverkar risken för att insjukna i förkylningar och influensa.
 
Studien omfattade 1500 personer som följdes under 15 veckor. De personer som hade en hög fysiskt aktivitetsnivå rapporterade 18 procent färre förkylningar jämfört med personer som hade en låg fysisk aktivitetsnivå.
 
När forskarna studerade samspelet mellan fysisk aktivitet och långvarig stress, fann de att de personer som led av en hög nivå av långvarig stress minskade sin risk för att insjukna i förkylningar om de var fysiskt aktiva, jämfört med stressade personer som inte var fysiskt aktiva. Detta samband var särskilt utmärkande bland män.
 
Mer fysisk aktivitet
För att en person med ett stillasittande jobb ska uppnå den nivå av fysisk aktivitet som minskar risken för att drabbas av förkylningar krävs det att personen är mycket fysiskt aktiv cirka en timme per dag, antingen cyklar till och från jobbet, tränar på gym eller joggar, samt är måttligt fysiskt aktiv ytterligare 3 timmar under dagen till exempel gå ut med hunden, utför hushållsarbete eller leker aktivt med barn.
 
Har man ett aktivt arbete 40 timmar i veckan till exempel tungt kroppsarbete, kommer man också upp i den nivå som krävs för att minska sin risk för förkylningar.
 
Man kommer även fram till att C-vitaminrik mat ger skydd också. Vitamintillskott behövs inte utan det räcker at få sig via maten. 200 milligram per dag behövs för att ge skydd kom man fram till i avhandlingen.
 
 
Fakta:
C-vitaminrik mat:
Nypon
Chilipeppar
Papaya
Paprika
Grönkål
Brysselkål
Broccoli
Blomkål
Jordgubbar
Rödkål
Apelsin
Citron
Physalis
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel