Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/23/2018

Nötter minskar risken att dö i förtid

En daglig dos nötter kan skydda mot död i cancer, hjärtsjukdomar och luftvägssjukdomar.
 
Nötter minskar risken att dö i förtid
Forskare har undersökt sambandet mellan nötkonsumtion och risk att dö i förtid.
 
Man kom fram till att de som äter minst 10 gram nötter per dag löper mindre risk att dö av de vanligaste sjukdomsrelaterade dödsorsakerna än dom som inte äter nötter. Däremot fann man ingen skyddande effekt vid intag av jordnötssmör.
 
Forskarna kom fram till att risken att dö i respiratorisk sjukdom, neurodegenerativa sjukdomar och diabetes minskade mest följt av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
 
I studien ingick över 120.000 holländska personer mellan 55-69 år. Nötkonsumtionen bedömdes genom att personerna fick ange hur mycket och hur ofta de åt nötter och jordnötssmör. Deltagarna har följts med hänsyn till dödlighet sedan 1986.
 
Denna studie bekräftar tidigare amerikanska och asiatiska studier som visat att nötkonsumtion minskar risken för död i hjärtsjukdomar. Dessutom kunde man påvisa en minskad risk att dö på grund av cancer, diabetes, luftvägssjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar.
 
Forskarna tror att det är innehållet av olika föreningar såsom enkelomättade och fleromättade fettsyror, vitaminer, fibrer, antioxidanter och andra bioaktiva föreningar som bidrar med positiva hälsoeffekter.
 
Anledningen till att jordnötssmör inte ger minskad risk anser man beror på att jordnötssmör tidigare innehållit transfettsyror som är skadligt för hjärtat. Även saltet tror man bidrar till att minska hälsofördelarna.
 
 
Källa: International Journal of Epidemiology
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
4/25/2018 4:26:22 PM - Camila Rodela
camilarodela360@gmail.com
Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-TILLBAKA
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
 ogagakunta@gmail.com
 
Kommentera denna artikel