Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/14/2018

Kaloribegränsning kan förlänga livet

En av de första studierna för att undersöka effekterna av kaloribegränsning på människor har slutförts.
 
Kaloribegränsning kan förlänga livet
Forskarna kom fram till att ett minskat kaloriintag med 15 procent under 2 år saktade ner åldrande och metabolism och skyddar på så sätt mot åldersrelaterad sjukdom.
 
Kalorirestriktionen minskade systemisk oxidativ stress som har knutits till åldersrelaterade neurologiska tillstånd som Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, liksom bland annat cancer och diabetes.
 
- Att begränsa kalorier kan sakta ner din basala ämnesomsättning och om biprodukter av ämnesomsättning accelererar åldringsprocesserna kan kaloribegränsning över flera år bidra till att minska risken för kronisk sjukdom och förlänga livet, säger forskaren Leanne M. Redman, docent i klinisk vetenskap vid Penningtons biomedicinska forskning i Baton Rouge, LA.
 
CALERIE är den första randomiserade kontrollerade studien som undersökt de metaboliska effekterna av kalorirestriktion på människor. Den andra fasen av studien rapporterar från 53 friska, normalviktiga män och kvinnor mellan 21 och 50 år. De sänkte sitt kaloriintag med 15 procent under 2 års tid.
 
De undersöktes och forskarna mätte deras metabolism och oxidativa stress. Kaloriminskningen beräknades individuellt genom förhållandet mellan isotoper absorberade av deltagarnas molekyler och vävnader under 2 veckor, en teknik som tydligt visar kaloriförbrukning.
 
De som begränsade sitt kaloriintag gick i genomsnitt ner närmare 9 kg, även om det inte var ett mål i sig att de skulle gå ner i vikt. Man fann inga negativa effekter av kaloribegränsningen tvärtom upplevde deltagarna förbättrat humör och ökad hälsorelaterad livskvalitet.
 
- Vi kom fram till att även personer som redan är hälsosamma och magra kan dra nytta av en kaloribegränsning, säger Redman.
 
Det är många faktorer som påverkar ämnesomsättningen, till exempel antioxidantmekanismer, kost, aktivitet och biologiska faktorer. Forskarnas nuvarande teorier är att en långsammare metabolism är mest fördelaktig för ett hälsosamt åldrande.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel