Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/21/2018

Intermittent fasta bra för blodkärlen

Intermittent fasta, som till exempel 5:2, har visat sig ge bättre resultat för blodkärlen jämfört med att minska kaloriintaget varje dag.
 
Intermittent fasta bra för blodkärlen
Forskare från University of Surrey har jämfört effekten av 5:2 med ett minskat kaloriintag varje dag på kroppens förmåga att metabolisera fett och glukos efter en måltid.
 
I studien ingick överviktiga personer som delades in i två grupper varav den ena fick följa 5:2 och den andra fick minska sitt intag av kalorier varje dag. De som följde 5:2 åt normalt under fem dagar och fastade under två dagar. Under fastedagarna intog de 600 kcal per dag.
 
De som skulle minska sitt kaloriintag varje dag fick inta 1400 kcal om de var kvinnor och för män 1900 kcal per dag.
 
Målet var att deltagarna skulle uppnå fem procents viktminskning. Efter 59 dagar uppnådde de som gick på 5:2-dieten sitt mål, medan den andra gruppen uppnådde sitt mål efter 73 dagar.
 
Forskarna såg att de som följde 5:2-dieten hade bäst effekt på att rensa blodkärlen från fett, i form av triglycerider, efter en måltid. De hade även en större minskning av systoliskt blodtryck, vilket minskar risken för hjärtinfarkt och stroke.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel