Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/23/2019

Minska risken för stroke med promenader

Kvinnor som går minst tre timmar varje vecka löper mindre risk att drabbas av en stroke än kvinnor som promenerar mindre eller inte alls.
 
Minska risken för stroke med promenader
Studien är utförd av spanska forskare som följt nästan 33.000 män och kvinnor under tolv år sedan 1990-talet.
 
Man delade upp deltagare efter kön, motionstyp och total träningstid per vecka. Dessutom kontrollerades deltagare med jämna mellanrum för att registrera eventuell stroke.
 
Resultatet visade att promenader gav kvinnor en minskad risk för stroke med 43 procent jämfört med de som inte promenerade alls. De kvinnor som promenerade i rask takt i tre timmar eller mer per vecka hade en lägre risk för stroke även jämfört med dom som cyklade eller gjorde annan träning med högre intensitet under en kortare tid.
 
Däremot fann man ingen minskad risk för stroke hos männen i studien oavsett träningstyp eller frekvens. En anledning som forskarna för fram är att det kan bero på att männen i studien generellt hade bättre kondition än kvinnorna innan studien påbörjades.
 
Även tidigare studier har kopplat motion till minskad risk för stroke, som orsakas av plack i blodkärlen eller ett sprucket blodkärl i hjärnan.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel