Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/22/2018

En sund livsstil föryngrar cellerna

En sund livsstil med växtbaserad kost, motion och stresshantering kan hejda åldrandet på cellnivå.
 
En sund livsstil föryngrar cellerna
I studien tittade forskarna på telomerlängden och kunde konstatera att en sund livsstil hade en positiv effekt på telomerlängden.
 
Telomerernas uppgift i kroppen är att skydda kromosomerna. Varje gång en cell delas blir telomerern kortare och får svårare att skydda kromosomen, vilket leder till ökad risk för åldersrelaterade sjukdomar. Generellt kan man säga att ju äldre en person är desto kortare telomerer.
 
Forskarna mätte telomerlängden hos 35 män som deltog i studien vid studiens start och efter fem år.
 
Deltagarna delades in i två grupper. Den ena gruppen skulle göra livsstilsförändringar medan den andra inte skulle ändra på något.
 
Gruppen som skulle ändra livsstil fick äta en vegetarisk kost som bestod av vegetabiliskt protein, frukt, grönsaker, oraffinerat spannmål, mindre fett och långsamma kolhydrater.
 
De skulle också träna måttlig konditionsträning 30 minuter per dag, sex dagar i veckan och delta i stresshantering som till exempel yoga eller meditation. Varje vecka deltog de även i en stödgrupp.
 
Forskarna kunde efter fem år konstatera att telomerlängden hade ökat med i snitt 10 procent hos den grupp som följde livsstilsråden. För den grupp som levde som vanligt hade telomerlängden istället minskat med i snitt tre procent.
 
 
Källa: University of California
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel