Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/8/2017

Medelhavsdiet är bra för synen

Genom att följa Medelhavsdieten kan risken för en vanlig ögonsjukdom minska med 35 procent.
 
Medelhavsdiet är bra för synen
Det finns flera tidigare studier som bekräftar hälsofördelar med en Medelhavsdiet. Bland fördelarna nämns förbättrad hjärthälsa, minskad risk för cancer och diabetes typ 2.
 
En sund Medelhavsdiet består av frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter, nötter, olivolja och fisk samt ett begränsat intag av rött kött och smör.
 
I den aktuella studien ville forskarna undersöka om en Medelhavsdiet även kan förbättra ögonhälsan. Forskarna vid universitetet i Coimbra, Portugal, studerade 883 personer som var 55 år eller äldre. Av dessa hade 449 ögonsjukdomen makuladegenereration, AMD, i ett tidigt skede och resten var friska.
 
Forskarna undersökte deltagarnas kostintag och poängsatte kosten utifrån hur nära en Medelhavsdiet de åt. Man kom fram till att de som åt mest likt en Medelhavsdiet hade upp till 35 procent lägre risk för ögonsjukdomen AMD.
 
Man fann också att fruktintag på minst 150 gram per dag ensamt minskade risken med 15 procent. Ett annat fynd från studien är att koffein och antioxidanter som betakaroten och vitaminerna C och E ger skydd mot makuladegeneration, AMD.
 
 
Källa: American Academy of Ophthalmology (AAO)
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel