Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/1/2018

Linser sänker blodsockret

Byt ut en del av måltidens potatis eller ris mot linser och sänk ditt blodsocker.
 
Linser sänker blodsockret
I en studie vid kanadensiska University of Guelph kan forskare konstatera att när man ersätter hälften av potatisen eller riset med linser vid en måltid så förbättras kroppens reaktion på kolhydraterna avsevärt.
 
I studien ingick 24 friska vuxna som fick äta en måltid med enbart vitt ris eller potatis eller där man bytt ut hälften mot röda eller gröna linser. Forskarna mätte glukosnivåer i deltagarnas blod innan de åt och under två timmar efteråt. De upprepade processen så att man fick fram data från både potatis och ris.
 
Genom att ersätta en halv portion ris med linser så minskade blodsockret med upp till 20 procent jämfört med om man enbart åt ris. När samma byte skedde mot potatis så minskade blodsockret med upp till 35 procent.
 
Blodsocker består av socker som finns i blodet vid matsmältning i övre matsmältningsorganet och beror på stärkelsehalten i konsumerade livsmedel. Linser och bönor kan sakta ner matsmältningen och frisättningen av sockerarter som finns i stärkelse i blodet, vilket slutligen minskar blodsockernivån. Det ger ett långsammare blodsockersvar och minskar på sikt risken för diabetes typ 2.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel